На този ден преди 10 години футболът загуби една от най-ярките си звезди - легендата Джордж Бест. Северноирландецът претърпя поражение в битката с алкохола и напусна този свят след няколко чернодробни трансплантации.
 
От Манчестър Юнайтед изпращат бившия си полузащитник с банер - "Джорджи... просто най-добрият" (от анг. The Best). Бест е европейски клубен шампион от 1968 година с "червените дяволи", като вкарва един от головете за победата с 4:1 над Бенфика.
 
Полузащитникът остава в историята с екстравагантния си начин на живот и знаменитата си фраза - "Похарчих 90% от парите си за алкохол, жени и скъпи коли, а останалите просто пропилях".

"Не умирайте като мен", написва той в края на дните си с пожълтяла и трепереща ръка, докато органите на тялото му постепенно спират да работят. Това бе предупреждението на един голям спортист, който разбира едва на финала на живота си, че е станал символ на упадъка.

Британецът е сред най-добрите футболисти за времето си и често е сравняван с Пеле и Йохан Кройф. БЛИЦ ви предлага да видите 10-те най-красиви гола на Бест 10 години след смъртта му: