Заснети със смартфон кадри от бруталните сцени на насилие преди мача между Шалке 04 и Байерн през уикенда се появиха в мрежата.

Както е известно, около 300 привърженици на Байерн, подкрепени и от фенове на Бохум се опитаха да щурмуват касите от северната трибуна на „Фелтинс Арена” в Гелзенкирхен. В свой отговор фенове на Шалке 04 излезли от стадиона и отговорили с насилие.

На кадрите от видеото се вижда как привърженици на „миньорите” подхождат брутално. На една от сцените се забелязва как осем фенове бият и ритат лежащ на земята привърженик на Байерн и го обиждат.

Такива сцени, само седмица след терористичните актове във френската столица Париж, са трудно поносими със своята бруталност. Трудно е да се каже какво щеше да се случи, ако боевете пред стадиона бяха предизвикали масова паника.

Полицията в Гелзенкирхен обяви, че е задържала 196 хулигани преди мача, приключил с победа 3:1 за баварците на „Фелтинс Арена”. Изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге пък осъди действията на привържениците на баварците и поднесе официално извинение на Шалке 04.

„Байерн се дистанцира във всички форми от тези привърженици на отбора. Насилието не може и не трябва никога да бъде толерирано. За мен е необяснимо как човек може да покаже толкова малко респект към обществото и футбола в този момент след страховитите събития в Париж. Поднасям извинения на Шалке и всички лица, които са понесли щети след инцидентите”, сподели след мача Румениге.