Българин стана световен шампион по карате киокушин в тежка категория на Мондиала в Япония. Захари Дамянов от Варна пренаписа историята на този спорт у нас, спечелвайки най-престижния турнир на планетата.

Дамянов, който е състезател на спортен клуб "Ичи-Геки" (Варна), триумфира след като победи безапелационно всичките си съперници в рамките на три дни - състезатели от Япония и Русия, а на финала надви французина Джема Белхожа.

За Дамянов спечелването на световната титла на първенството в Япония е грандиозен успех заради статута на турнира в Токио, който се организира веднъж на 4 години и се води Олимпиада в това бойно изкуство.

Захари Дамянов е роден на 5 ноември 1985 година. Треньор му е световния шампион - сенсей Емил Костов, а основен спонсор му е козметичната компания "Рефан България".

Дамянов е многократен национален шампион, 4 пъти Европейски и 4 пъти шампион на Америка.

"Чувствам се страхотно. Това, което изпитвам не може да се опише с думи. Първенството се проведе в рамките на 3 дни, в които имах 8 срещи. Искам да благодаря специално на моя треньор шихан Емил Костов, както и на ”Рефан България” за дългогодишната подкрепа", заяви Захари Дамянов.

„Рефан България“ повече от десетилетие подкрепя българския спорт и спортисти като карате киокушин спортен клуб с треньор шихан Емил Костов, федерацията по аеробика, младите футболни надежди на Пловдив, шампионат по снукър, по спортни танци и други.


Захари Дамянов карате_1.jpg

________________________________________1.jpg