Юношеските национали на България до 19 години преодоляха квалификационната група в Кипър и се класираха на Елитния кръг от пресявките за Евро 2016. Полузащитникът Александър Георгиев се превърна в голмайстор за тима на Светослав Тодоров, отчитайки се с две попадения за равенството 3:3 с домакините и един гол при победата с 2:1 над Люксембург. Роденият на 10 октомври 1997 година талант, който е капитан на "лъвчетата", даде интервю пред БЛИЦ:

- Сашо, много трудно ли беше на квалификациите в Кипър?
- Да, изиграхме три много трудни мача. Раздадохме се докрай, а и късметът малко ни покри. Радостни сме, че целта е постигната. Заслужено сме на Елитния кръг на квалификациите. Всички се раздадохме, помагахме си в трудните моменти. Обърнахме мача с Кипър до такъв резултат, че да ни устройва за класирането.

- Какво не достигна, за да заемете първото място в групата?
- Никой не ни е превъзхождал. Просто Полша ни победи с гол в последните секунди и финишира преди нас. Липса на концентрация в заключителните минути на мача с поляците ни лиши от точката. Равенството беше най-логичен завършек на двубоя, защото през цялото време играта беше равностойна. В края ни хванаха на контраатака, не успяхме да се прегрупираме добре и ни вкараха гол. Но важното е, че той не се оказа фатален, защото се класираме напред.

- Играеш в халфовата линия, а се превърна в голмайстор на отбора. Как успя?
- Всичко се дължи на отбора. Момчетата си помагаме един на друг. Така се случи, че вкарах три от головете в квалификациите в Кипър.

- На кого ги посвещаваш?
- Головете са за отбора, благодарен съм на момчетата, че бяхме заедно, помагахме си и продължаваме напред. Този отбор сме вече няколко години. Преди играхме и в други квалификации. Познаваме се много добре, постоянно комуникираме, всичко е перфектно.

- Но да не забравяме, че с клубните си отбори сте врагове...
- Да, така е. На клубно ниво се конкурираме, но за България се раздаваме докрай. В националния отбор всички сме приятели.

- Мислите ли вече за Европейското в Германия идното лято?
- Не, още е рано. Сега предстои жребий на 3 декември, за да разберем кои ще са противниците ни в Елитния кръг на квалификациите. Нямаме предпочитания, знаем, че няма да бъде лесно. Предстоят още тежки мачове, в които ще дадем всичко от себе си. Продължаваме да работим и да израстваме като отбор. Благодарен съм на г-н Светослав Тодоров и на целия му щаб.
Сашо Георгиев_1.jpg
- Ти си един от играчите, който беше на терена през цялото време в трите мача в Кипър. Имаше ли умора в последния двубой?
- Може да се каже, че е имало малко умора, това е нормално. Но треньорът Светослав Тодоров, екипът му и всички от БФС правеха всичко възможно, за да ни възстановят по-бързо и да изиграем мача на сто процента. Кипърците малко ни превъзхождаха физически, но това не ни повлия. Неприятно се полчуи, че поведоха в резултата, въпреки че от игрова ситуация нямаха положение. И трите им гола бяха от статични положения. Ние обаче си вярвахме, помагахме се и с много себераздаване успяхме да извлечем добър резултат.

- От кога си капитан на юношеския национален отбор?
- От предишните квалификации. Тогава треньор ни беше Петър Пенчев. За разлика от сегашното успешно представяне, тогава нямахме поводи за радост. Записахме загуби и в трите мача от квалификациите. Сега се развиваме и продължаваме на Елитния кръг. Имаме повече лагери и е много по-добре. Работим доста за тактиката, стремим се да вдигаме класата на отбора още и още.

- За голям успех ли считате класирането на Елитния кръг от квалификациите?
- Радваме се, не е малко все пак. Но осъзнаваме колко по-трудно ще бъде през пролетта.

- Селекционерът Светослав Тодоров май ви изненада неприятно, оставяйки ви без празненства за класирането?
- Нямаше време за такива неща. На режим сме, гледаме да се възстановяваме.

- Ръководните фактори в БФС поздравиха ли ви?
- Да, всички шефове ни поздравиха. В Кипър при нас бяха Емил Костадинов и Пламен Михов.

- Играеш с номер 8, случайно ли е?
- Този номер ми харесва.

- Основна част си от втория отбор на Литекс и играеш в "Б" група. Кога ще те виждаме в "А" група?
- Надявам се да се развивам и да получа шансове в първия отбор. Както за мен, така и за другите момчета в юношеския национален тим, е важно да играем в клубовете и да растем като футболисти.

_________________________1.jpg

- Какво си спомняш за официалния ти дебют за Литекс?
- Дебютирах в края на май при победата с 4:2 срещу Лудогорец. Бях много щастлив. Първи мач, дебют в "А" група - това винаги се помни. Беше един от най-щастливите ми мигове. Надявам се скоро да изпитам и радостта от гола в "А" група. До момента този сезон записах минути в два мача от елита - срещу Берое и Славия.

- Кариерата ти започва в родния ти град Търговище - в Светкавица, след което заминаваш за Испания. Разкажи малко повече?
- Да, тренирах в Търговище. Имаше кастинг на "Жилет" в Шумен, където се представих добре и ме избраха да отида на втори кастинг в София. Три дни бях в столицата, където избраха петима, които да заминем за школата на Христо Стоичков във Виляфранка. Аз бях един от тях.

- Може ли да кажем, че и ти си откритие на Стоичков?
- Чак пък откритие на Стоичков... Не се смятам, но, да, донякъде може така да се каже. Благодаря на всички треньори, с които съм работил до момента. Дължа много на г-н Красимир Балъков, който пръв ми даде шанс и ме повика в мъжкия отбор на Литекс.

- Колко време беше във Виляфранка?
- Една година, след което дойдох в Литекс. Нямаше как да остана за по-дълго в Испания. Мечтая един ден да заиграя в чужбина, но на дневен ред е да се наложа в първия състав.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ


КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА 3
Отбор М П Р З Г.Р. Т
1. Полша 3 2 1 0 6:2 7
2. България 3 1 1 1 5:5 4
3. Люксембург 3 1 1 1 6:6 4
4. Кипър 3 0 1 2 4:8 1

Програма на срещите в групата:
Сряда, 11.10.2015 г.
14:30 ч. ст. "Пафиакос", Пафос                             
БЪЛГАРИЯ - Полша 0:1
14:30 ч. ст. "Куклия", Пафос
Кипър - Люксембург 1:2

Петък, 13.10.2015 г.
14:30 ч. ст. "Пафиакос", Пафос                     
БЪЛГАРИЯ - Люксембург 2:1
14:30 ч. ст. "Куклия", Пафос
Полша - Кипър 3:0

Понеделник, 16.10.2015 г.
14:30 ч. ст. "Куклия", Пафос
Кипър - БЪЛГАРИЯ 3:3
14:30 ч. кт. "Пафиакос", Пафос
Люксембург - Полша 2:2

* Жребият за Елитния кръг на квалификациите ще се тегли на 3 декември. Европейското е през лятото на 2016 година в Германия.

Пълен репортаж на мача на равенството 3:3 с Кипър (Александър Георгиев бележи два гола и асистрира на Божидар Краев):