Унгария победи Норвегия с 1:0 в първи мач от баражите за ЕВРО 2016 във Франция. По този начин момчетата на германския треньор Бернд Щорк си осигуриха комфортен аванс преди реванша в Будапеща.

В герой на вечерта се превърна Ласло Клайнхайслер. Халфът на „Академия Пушкаш” вкара единственото попадение в 26-ата минута. Той получи отличен пас от Елек в наказателното поле и стреля по диагонала. Вратарят Ниланд не се намеси добре и топката от ръцете му се озова в мрежата за 0:1.

Хилядите по трибуните на „Улевал” изпаднаха в шок от неочакваната развръзка. Реваншът е на 15 ноември.

Първото отлично положение за гол се откри пред Шелбред, който обаче от чиста позиция насочи под гредата и опитният Кирай изби в корнер. Отговорът на гостите беше опасен шут на Клайнхайслер, спасен от Ниланд.

През второто полувреме норвежците имаха претенции за дузпа за задържане на Елабдалуи, но съдията Марк Клатънбърг ги подмина.
В самия край удар на Йохансен бе блокиран, а Хеланд при добавката прати с глава в напречната греда.

Домакините показаха добра форма в последните месеци с победите си над България и Хърватия и бяха на крачка от директно класиране, но сега разочароваха напълно с представянето си. Както е известно, „викингите” бяха в нашата група Н на квалификациите. Те завършиха на трето място след отборите на Италия и Хърватия. Пролича си старата слабост на отбора – головата немощ. Норвегия отбеляза само 13 попадения в квалификациите, пет от които във вратата на аутсайдера Малта.

 Унгария също направи прилични квалификации, имаше също моменти, в които беше близо до директно класиране, но в крайна сметка стигна само до плейофите. Маджарите пък записаха рекорд за най-добра защита в квалификациите – 9 допуснати гола. Единствената им загуба на чужд терен беше срещу Гърция – 3:4. Унгарците не са играли на Европейско първенство от 1972 г. За последен път бяха участници на голям форум през 1986 г – на Мондиала в Мексико.

Срещата беше юбилейна за вратаря на гостите Габор Кирай - №100 с националната фланелка. Ветеранът отпразнува това с отлично представяне и спаси всичко, което създадоха норвежките нападатели.

Норвегия загуби единственият плейоф, който игра досега – за Евро 2004 от Испания с 1:5.

 
Норвегия: Ниланд, Хьогли, Форен, Хофланд, Тетей, Шелбред (86 – Хеланд), Йохансен, Хенриксен, Елабделуи, Бергет (74 – Елионуси), Сьодерлунд (61 – Педерсен)
Селекционер: Пер-Матиас Хьогмо

Унгария: Кирай, Гурмиш, Фиола, Кадар, Ланд, Джуджак (76 – Ловренчич), Елек, Клайнхайслер (71 – Наги), Гера, Салай (90 - Пришкин), Немет
Селекционер: Бернд Щорк