Когато си дърво без корен, се мъчиш да растеш в изкуствена обстановка. Години наред Лукойл Академик се мъчи да вирее без корени. Безспорно тимът, който странно защо наричат "студентите" - този отбор няма нищо общо със студентския спорт, нито пък със стария Академик (просто бе посочен за наследник), е тотален хегемон у нас.

Многократно е писано при каква конкуренция Лукойл Академик е хегемон. Затова оставяме настрана последователните титли и най-важното - последиците от тях и представянето в Европа. Особено в последните години, когато се случваше да се стига до три треньорски смени за 12 месеца... Писали сме и за липсата на собствени кадри (играчи и треньори). Писали сме още много неща, за които хората в Лукойл Академик се сърдят, но това са фактите.

Последната лудост, която някой в клуба измисли, бе билетите за мача от новия европейски турнир на ФИБА да струват по едно левче. Срещу тази сума феновете влизаха в залата в Ботевград за двубоя с израелския Макаби Ришон.

Първоначално, преди началото на турнира, клубът от Правец обяви пакетна цена за трите домакинства - 10 лева. Който не иска пакетни билети, имаше избор да плати по 4 лева за всеки отделен мач. Още за втория двубой ръководството тотално свали гарда и пусна билети по левче. Обяснението е, че така са щели да дойдат повече хора, за да подкрепят отбора. Имаме идея кой е дал това предложение, което цялата баскетболна общественост прие като изключително несериозна и вече няколко часа коментира с нескрита ирония.

Едно левче е подигравка с баскетбола, каквото и да е нивото му в България. Едно левче е унижение към играта. Разпространение на талончета, на които пише 1 лев, е тотална гавра към всичко. Когато имаш претенциите да си голям баскетболен клубq нямаш право на подобни действия. На 1 левче ли оценихте Филип Виденов?! По-добре да бяхте пуснали свободен вход. Това със сигурност щеше да се приеме по-добре, отколкото срамното левче.

Предполагам знаете колко струват билетите за евромачовете на женския Дунав (Русе)?! Между 7 и 10 лева. Говорим за жени и за баскетбол в Русе. Ако Дунав на Жоро Божков може да държи ниво с подобни цени на билетите и да продават по 600, 800 и дори 1000 талона, какво пречи вие в Лукойл Академик да го постигнете?! Нямало да има хора. Ще ги научите, ще възпитате една макар и малка аудитория да идва и да оценява това, което правите. Защо за 12 години не успяхте да намерите начин и подход да накарате хората да идват да ви гледат? В Русе, Хасково и Монтана на женските мачове има повече хора в сравнение с вашите двубои. Да, безспорно това са далеч по-големи градове от Правец, но ако търсите оправдания и виновните на друго място, цял живот ще се заблуждавате, че правите баскетбол. Изходът е един и важните хора в Лукойл Академик се надяваме, че го виждат и осъзнават. Намира се на около 12-13 километра от Правец...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ