Станимир Стоилов изведе Астана до втора титла в първенството на Казахстан. Мъри спечели първото място в изключителна драма и благодарение на гол броени минути преди края на мача срещу Актобе от последния кръг.

Бившият треньор на „Левски“, Литекс, „Ботев“ (Пловдив) и националния отбор е истински герой за феновете на Астана. Стоилов се радва на изключително голяма популярност, след като изведе тима до две шампионски титли, класира го в групите на Шампионската лига и спечели две точки след равенствата с Галатасарай и Атлетико (Мадрид).

В края на октомври Мъри пусна резервите на Астана на „Висенте Калдерон“ и загуби катастрофално с 0:4. Това му навлече критики в бившата съветска република, но ходът му се оказа успешен и беше признат от същите тези, които го критикуваха. Дни след загубата от Атлетико (Мадрид) Астана победи лидера в класирането на Казахстан Кайрат и зае първото място, което не изпусна до края.

В България обаче Станимир Стоилов се чувства като в пиесата по Иван Вазов „С чужди – драг, вкъщи – враг“. Тук критиците му значително надвишават броя на феновете. Мъри беше обвиняван заради използването на стил на игра, наречен от самия него правилен футбол, особено след загубата на националния отбор с 1:4 от Кипър. 

Същите тези критици изпадаха в екстаз, когато водени от Стоилов отбори отпадаха от Тампере и Работнички. Те обичат да пренебрегват спечелените от него трофеи, да омаловажават успехите му с „Левски“ в Купата на УЕФА и историческото първо класиране на български отбор в групите на Шампионската лига. Критиците не отчитат и това, че под негово ръководство „Ботев“ беше близо до отстраняване на Щутгарт в Лига Европа, но отпадна след две равенства и заради правилото за повече голове на чужд терен.

Стоилов обаче доказа, че неговата философия е успешна. Затова феновете на Астана му сложиха генералски пагони, а тук само генерално му се присмиват и „хейтят“. А случаят със Станимир Стоилов не е изключение. В такава позиция са Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Григор Димитров и Матей Казийски, а и много други успешни бивши и настоящи спортисти.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ