Българската „А” група е далеч от нивото на повечето футболни първенства в Европа, но пък може да се похвали с две аномалии, които не се срещат никъде другаде. Те пък от своя страна ще повдигнат въпроса дали родният шампионат е слаб или е оспорван.

Първата аномалия е в челото на класирането на „А” група, където е „Левски”. „Сините” са изиграли 15 мача, но имат вкарани едва 17 гола. Това прави по 1,13 попадения средно на мач. И това не е в началото на първенството, а почти при неговото преполовяване. Никъде в света няма лидер в елитно първенство, който да вкарва толкова малко попадения средно на мач. В същото време обаче „Левски” е трети по резултатност в „А” група. Литекс има 20 гола досега, а Лудогорец има 18 отбелязани.

Аномалия има и в дъното на класирането, където е Пирин (Благоевград). „Орлетата” са допуснали едва 16 гола в 15 мача, но въпреки това са закотвени на последното място. Благоевградчани допускат средно по 1,06 гола на мач, което също е рекорд. Никъде в Европа след изиграване на близо половината от мачовете от сезона отборът на дъното не е допуснал толкова малко попадения.

Пирин може да се похвали и с много добра успеваемост срещу първите три отбора в „А” група – „Левски”, Литекс и Лудогорец. „Орлетата” загубиха само две от петте си срещи, а в три измъкнаха точка. При това от Пирин не загубиха гостуванията си в Разград на шампионите и в София на „Левски”,където даже изпуснаха и дузпа пет минути преди края. 

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016