След изявленията на някои изрядни към държавата футболни ръководители, вече май се забрави, че „през 2008 г. единственият изряден към държавата футболен клуб беше ЦСКА“. 

Все пак тази фраза на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов беше многократно коментирана по един или друг начин, докато другата част от същото изявление, направено преди пет години, сякаш не съществуваше. А тогава г-н Стефанов добави, че с изключение на ЦСКА, другите клубове от българския футболен елит са плащали данъци върху заплати от порядъка на 240 лв., а след проверките, обявените възнаграждения санараснали до нива от 1500 до 50 хиляди лева. При това Красимир Стефанов обяви, че само от четири отбора „прекият фискален ефект е осем милиона лева“.

И така след проверките на НАП и на парламентарната комисия, възглавявана от Яне Янев през 2009 година, никой клуб не беше принуден да плаща за старите си грешки, но НАП започна да вкарва в държавната хазна значително по-големи постъпления от футболните клубове.

Тогава ЦСКА не спечели нищо, но сега всеки може да направи сметка колко милиона е прибрала държавата само от тези четири отбора, за които говори Красимир Стефанов. Изчислението е просто - 8×7 = 56 милиона. Ясно е, че цялата сума е много по-голяма, защото в случая става въпрос само за приходите от четири отбора, независимо дали сред тях се включват Славия, Левски, Берое или някой друг.

Така само от четири клуба и само за седем години, благодарение на протестите на „червените”, държавната хазна е прибрала сума, която е по-голяма от целия дълг на ЦСКА. Дали този факт ще помогне на „армейците”, предстои да разберем. Но нима той не е аргумент, който може да спре онези толкова загрижени за държавната хазна моралисти, които твърдят, че и ЦСКА трябва да плаща редовно като тях или да изчезне?
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ
КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА