Люис Хамилтън спечели титлата във Формула 1 за трети път в своята кариера след 2008 и 2014 година и се изравни по трофеи със своя идол Айртон Сена. Британският пилот на Мерцедес триумфира в Гран при на САЩ и вече е недостижим в класирането три кръга преди края, след като спечелилият преди това квалификацията негов съотборник Нико Розберг завърши втори, а другият германец и пилот на Ферари Себастиан Фетел финишира трети на пистата в Остин.

Това бе 22-и успех за Хамилтън с тима на Мерцедес и общо 43-а победа в неговата кариера. Британецът се изравнява с Джак Брабъм, Джеки Стюърт, Ники Лауда, Нелсън Пикет и Аертон Сена, които преди него спечелиха по 3 световни титли.

Ураганът „Патрисия“, заради който квалификацията за място се проведе в деня на състезанието, не създаде повече проблеми и надпревара премина без проблеми, предлагайки множество изпреварвания. Колата за сигурност трябваше да влиза на пистата на няколко пъти, а това водеше и до много промени в подреждането.

Спечелилият полпозишън Нико Розберг бе изпреварен от съотборника си Хамилтън още на първия завой. Германецът излезе от пистата и пред него минаха още пилотите на Ред Бул Даниил Квят и Даниел Рикиардо, както и от Серхио Перес.

В петата обиколка виртуална кола за сигурност бе въведена заради отломки по пистата, а при подновяването на състезанието след три обиколки Розберг изпревари Рикиардо и Квят. Рикиардо обаче си върна второто място в 13-ата обиколка, след което задмина и лидера Хамилтън, който бе с износените си гуми. Пет обиколки по-късно и Розберг мина пред Хамилтън, а британецът влезе в бокса.

Розберг изпревари и Рикиардо за първата позиция. С новите си гуми Хамилтън също мина пред Рикиардо, изоставайки и на 7 секунди от съотборника си Розберг, който дори увеличи аванса си до 11 секунди. Последва обаче влизане на кола на сигурност заради болида на Маркус Ериксон, който бе останал неподвижен на пистата. Пет обиколки след това стартиралият от 13-а позиция Себастиан Фетел успя да стигне до третата позиция, изпреварвайки дори Квят и Рикиардо.

В 36-ата обиколка Хюлкенберг и Рикиардо се удариха. Хюлкенберг отпадна от състезанието, а инцидентът ще бъде разглеждан от ФИА след надпреварата. Три обиколки след това Розберг влезе в бокса, а след излизането си бе лидер. Квят обаче се блъсна в загражденията и отпадна от състезанието в 43-ата обиколка и отново кола за сигурност влезе на пистата. Хамилтън и Фетел влязоха в бокса за меки гуми, а след рестарта зад колата за сигурност британецът успя да изпревари Розберг с по-новите си гуми и не изпусна първата позиция до края. Фетел пък завърши трети. Това обаче не бе достатъчно за пилота на Ферари да запази илюзорните си шансове за титлата.

111_5.jpg