България прескочи груповата фаза и е съвсем близо до 1/4-финал на Европейското първенство по волейбол. Нашите победиха Чехия трудно с 3-2 гейма (19:25, 25:20, 16:25, 25:19, 15:9) и заедно с Холандия оглавяват класирането преди мача помежду си утре (20:45 часа). 

За 1/4-финалната фаза се класират първите отбори от всяка група, а вторите и третите излизат в плейофни сблъсъци за следващата фаза. Ако победим Холандия утре - продължаваме напред, ако загубим - играем с третия в група "С" - Белгия или Словения.
 
Двубоят с Чехия ще се запомни с колебливата игра на тима ни в защита, но блокадата ни заработи в най-важния момент - четвъртия гейм и тайбрека, за да може да се поздравим с успех.
 
Пред препълнената  "Арена Армеец" в столицата тимът ни си върна на чехите за 2:3 в последния мач между двата тима в световна квалификация през януари.

 България: Георги Братоев, Николай Учиков, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Теодор Салпаров (Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Андрей Жеков, Станислав Петков)

ОТБОР М П З Г.Р. Т
1.  България 2 2 0 6:2 5
2.  Холандия 2 2 0 6:3 5
3.  Чехия 2 0 2 3:6 1
4.  Германия 2 0 2 2:6 1
 
ПЪРВИ ГЕЙМ
Началото на двубоя бе точка за точка, а първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за нашите. След него обаче българите допуснаха 6 поредни точки от съперника, което принуди Пламен Костантинов да вземе две прекъсвания до 16:9 в полза на Чехия за втората техническа пауза. Грешките в нашия отбор продължиха и резултатът достигна до 21:16 за Чехия, за да може геймът да приключи при 25:19 в тяхна полза.

ВТОРИ ГЕЙМ
Втората част също започна равностойно, но чехите дръпнаха с 8:5 до първото техническо прекъсване. Нашите продължиха да имат проблем при блокада, което позволи на съперника да поведе с 12:7. Добра поредица от сервиси на Теодор Тодоров доведе нещата до 12:10, а второто техническо прекъсване дойде при 16:14 в полза на гостите. Нашите поведоха със 17:16 след блок на Николай Учиков, след което треньорът на Чехия поиска прекъсване. Резултатът продължи да е в наша полза при 21:18, за да може всичко да завърши с точен удар на Тодор Алексиев за 25:20.

ТРЕТИ ГЕЙМ
Третата част не започна никак добре за България и Чехия поведе с 0:4. последва влизане на Андрей Жеков, който трябваше да вдъхнови промяната в играта ни, но първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за съперника. Чехите продължиха да играят добре, а към лошото си посрещане в целия мач, българите добавиха и куп индивидуални грешки, които заиграха с още повече самочувствие, за да поведат с 9 точки (16:7) за второ техническо прекъсване. Последваха промени в нашия отбор, при които Константинов даде почивка на титулярите с мисъл за следващия гейм, а нашите загубиха настоящия с 25:16.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ
Геймът започна точка за точка, а нашите поведоха с 5:4 с точно оспорване на съдийско решение. Треньорът на Чехия видимо се изнерви и получи жълт картон, което пък повлия и на играчите му. Нашите заздравиха посрещането и резултатът бе видим - 8:6 за нашите при първото техническо прекъсване и 16:11 при второто. Нашите поддържаха разлика от няколко точки в края на гейма, за да го приключат при 25:19.

ТЕЙБРЕК
България поведе с 2:0 в началото на тайбрека след самоотвержено спасяване на Братоев и мощен удар на Градинаров. Нашите поведоха с 5:2 преди наставникът на Чехия да вземе прекъсване, за да наруши ритъма им. Това обаче не се случи и нашите имаха аванс от 8:3 при техническото прекъсване благодарение на стабилните си действия при блокада. Играта продължи да се развива по същия начин до края на тайбрека за крайната победа с 15:9.