Да победиш световна сила като Германия в колективен спорт не се случва всеки ден. Е, снощи волейболните ни национали се представиха изумително и зашлевиха звучен шамар на немците, надделявайки с 3:0 гейма.

България стартира блестящо на домакинското европейско първенство, а днес предстои втората среща - от 20:30 часа срещу Чехия.

Да разбиеш Германия е мечтан сценарий, който малцина чертаеха преди началото. Още повече, че само преди месеци същите тези немци се наложиха с 3:1 гейма срещу "трикольорите" на Европейските игри в Баку и им отнеха правото да се окичат със златните медали. Пламен Константинов и момчетата му снощи натриха носа на явно полетелите в облаците гости. Ексцентричният им треньор Витал Хейнен си позволи шеги и закачки с България в навечерието на мача, но в крайна сметка си изпати и снощи не спря да се държи за главата, невярвайки какво се случва.

"Лъвовете" на Гибона бяха разярени до неузнаваемост. Треньорът си беше свършил перфектно работата, мотивирайки до краен предел състезателите си. Спортната злоба на нашите към германците беше очевидна. Това ясно личеше при всеки страховит замах на неостаряващия Владо Николов (38-годишен) и съотборниците му към топката, която или "подпалваше" ръцете на немците, или те бяха безсилни да я отразят. Ветеранът игра блестящо снощи, а и всичките ни национали бяха почти перфектни. Супер разпределител, разнообразна игра на "трикольорите" и множество атаки на разкъсан или дори без блок. Открои се и Георги Братоев, който показа, че е голямо перде, от което България има остра нужда.

Нашите пронизваха болезнено гостите. Отличните отигравания на избраниците на Гибона доведоха до лудост публиката в "Арена Армеец", за която каквото и да кажем ще бъде малко. Националите ни са големи щастливци, че имат подобна мощна армада зад гърба си. Именно седмият играч си казва думата във важни мачове. "Арена Армеец" се превърна във врящ котел, а картинката ще бъде същата и днес срещу чехите. Националите ни не са сред големите фаворити за спечелването на Европейското, но шансовете ги има. И то никак не са малки. Гибона и момчетата му имат сили да го направят и да останат със златни букви в историята на родния волейбол. Разярените "лъвове", макар и без Матей Казийски и Цветан Соколов, трябва да повярват в силите си, да не политат в облаците, и да продължат да газят съперниците, както го сториха снощи срещу Германия. Продължавайте в същия дух, момчета! Всички българи сме с вас... и мечтаем...
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ