Националният отбор на България по волейбол започна по невероятен начин участието си на Евроволей 2015 - смазващо 3:0 (25:20, 25:17, 25:20) над един от фаворитите за златните медали Германия.

В препълнената зала "Арена Армеец" в София "лъвовете" показаха кой е домакин на шампионата и не дадоха на съперника да си помисли дори за гейм в тази среща. Отборът ни се представи много силно във всички фази на играта, а разпределителят Георги Братоев побърка немците с решения си на мрежата. Излючително представяне направи и капитанът ни Владимир Николов, който въпреки възрастта си бе най-резултатен с 14 точки. За немците най-добре в атака се представи централният блокировач Маркус Бьоме с 8 точки.

Благодарение на успеха оглавихме група "А" с актив от три точки, с колкото е и Холандия. "Лалетата" обаче са втори заради по-лошото си геймово съотношение след успеха с 3:1 над Чехия по-рано днес. Именно срещу чехите излизаме утре вечер отново в зала "Арена Армеец" от 20:30 часа.

ПЪРВИ ГЕЙМ
Срещата започна по чудесен начин за трикольорите. Селекционерът на съперника Витал Хейнен се принуди да поиска първи таймаут още при 6:2 в наша полза. Флот сервис на Теодор Тодоров след подновяването обаче донесе седма точка. А веднага след това залата изригна, след като технично изпълнение на Николай Пенчев в дълбочина доведе до осма точка и първо техническо прекъсване при 8:2.

След подновяването газенето продължи. Хейнен се принуди да спре играта за втори път при 11:4 в наша полза. Въпреки това сигналът за второто техническо прекъсване прозвуча при 16:11.

При 22:18 и две поредни точки на немците Пламен Константинов на свой ред поиска тайм аут. В него той успокои волейболистите, които веднага след това записаха две последователни успешни разигравания и в крайна сметка затвориха първия гейм при 25:20.

460_2.jpg

ВТОРИ ГЕЙМ
Началото на втората част се повтори. Отново 6:2 и прекъсване, поискано от Хейнен. И пак Теодор Тодоров на сервис, като този път седмата точка дойде с блок-аут след атака на Николай Пенчев. А след като германците едва-едва спасиха осмата в наша полза след две изненадващи пускания на топката от страна на Георги Братоев, атаката на Йохен Шьопс завърши в аут за първо техническо прекъсване при 8:2.  

Боят по германците продължи и след второто техническо прекъсване, което стана факт при 16:7. След серия от наши неубедителни сервиси и две поредни точки за съперника Пламен Константинов прекъсна играта за половин минута при резултат 18:12. Това окрили нашия тим, който изправи залата на крака след 25:17 във втората част.

460_1.jpg

ТРЕТИ ГЕЙМ
Третата част стартира равностойно. Въпреки това първото техническо прекъсване бе с аванс от две точки след чудесна атака на Теодор Тодоров на мрежата. Увеличаващата се разлика пък принуди Витал Хейнен да спре играта при 7:11. Въпреки това отново записахме точка, а при 13:9 селекционерът на немците използва и втория си тайм-аут. Но за пореден път в този мач това не доведе до резултат, защото сигналът за второто техническо прекъсване прозвуча при 16:10. При 18:12 съдиите сбъркаха и отсъдиха 13-а точка за германците. Мощен сервис на Мирослав Градинаров закачи за лявото рамо либерото Фердинанд Тиле, но това не бе забелязано. Въпреки това страхотен блок на Тодор Алексиев срещу Георг Грозер донесе следващата точка в наша полза. Веднага след това точка за Германия след атака през центъра за 19:16 накара Пламен Константинов да прекъсне играта за половин минута. И до края просто разцепихме германците, затворихме гейма при 25:20 и спечелихме мача.

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015