Славният бивш защитник на "Левски" Николай Илиев даде интервю пред "Тема Спорт". В него той посочи каква е главната причина за сериозния прогрес на "сините" в последните месеци и какво още е нужно. Бившият член на Управителния съвет на клуба коментира и работата на Стойчо Стоев, както и предстоящото дерби с Лудогорец.

- Г-н Илиев, "Левски" стъпи на върха в "А" група след близо 2 години пауза. Как­во се промени в последно време, че отборът успя да победи Литекс и да поведе в класирането?
- В последните мачове "Левски" играе много добре. Това е обнадеждаващо. Не знам колко хора, които разбират от футбол и същевременно обичат клуба, са очаквали след този кръг да сме на първо място с оглед цялата ситуация преди започването на шампионата - финансовите проблеми и закъснялата селекция, взеха се футболисти за по-малко пари. Може само да се радваме и да стискаме палци да продължат така нещата. Мисля, че е хубаво, че "Левски" е на първо място, но футболистите трябва да останат на земята и да знаят, че в началото на всеки един шампионат е било поставяно като цел - титла и купа. Смятам, че засега не сме готови за европейските турнири. Ще трябва, ако клубът има финансови възможности, да се вземат 4-5 футболисти на по-високо ниво, и то на определени постове, за да може не само да се участва в Европа, но и да се представим достойно.

- Къде отборът реализира най-сериозен прогрес, за да стигне до първото място? Като че ли през настоящия сезон "Левски" е далеч по-стабилен в дефанзивен план.
- Прави сте, че нещата в дефанзивен план са подобрени. Но мисля, че трябва много правилно да се прецени какви точно футболисти в защитната формация е нужно да се вземат. Това, че целият отбор играе силно в дефанзивен план, е изключително добре, все пак футболистите трябва да участват и в двете фази на играта. За момента го правят с успех. Смятам, че отсега трябва да се помисли за зимната селекция. Нужни са попълнения не само в защита, но и напред, може би и в средата на терена, защото невинаги може да се играе със схема 4-2-3-1. По време на мач някой път се налага на два-три пъти да се смени тактиката. Нека не забравяме, че в момента обстановката в "А" група е такава, че всеки може да победи всеки. Надявам се нещата в "Левски" да продължават във възходяща линия, но трябва да гледаме и реално. Най-важно е клубът да се стабилизира, нещата отиват към оправяне. Наясно сме, че без финансови възможности се получават много проблеми и отборът не върви. Ето преди няколко месеца се смени ръководството и явно това дава резултат. След като се стабилизира клубът, трябва да започне да се гради отбор за догодина, но не бива да се подценяват и моментната ситуация и възможността да се атакува титла­та. Междувременно футболистите трябва да играят с желание, да се раз­дават за публиката и да търсят поб­едата във всеки мач.

- Стойчо Стоев взе отбора като седми в класирането, а сега 9 месеца по-късно го изведе до първото мя­сто...
- Всеки път, когато са ме питали да­ли Стойчо Стоев трябва да понесе от­говорност след един слаб мач и дали трябва да бъде сменен, съм отговарял, че това не бива да се случва. Няма да променя мнението си, тъй като го поз­навам като футболист, играли сме един срещу друг на времето, наясно съм и с качествата му като треньор, защо­то пътувах с Лудогорец в Лига Европа и Шампионската лига. Не ме изненада, че постигна успехи в Разград. В крайна сметка той показва качествата си и сега. Смятам, че Стойчо и в "Левски" има бъдеще. Нужно е да му се даде време да разгърне докрай своите идеи. Никой не трябва да мисли, че понеже сега сме на първо място, той е успял да приложи философията си и отборът да играе ло начин, който той иска. Мисля, че има още неща, които да се подобрят. Стойчо и екипът му са наясно с това.

- Сблъсъкът с Лудогорец е поред­ният от сериозните, който чака "Лев­ски" след този с Литекс в Ловеч. Какво очаквате от него?
- Не бих казал, че това е последният сериозен мач. Не бива да се заблуждава­ме, че като сме първи и отборът ни е най-добрият в България. Повтарям, че силите са изравнени. Тежката серия на "Левски" в никакъв случай не завършва с Лудогорец, защото след това има и среща с Черно море. Те са много стой­ностен тим, има и други, които, неза­висимо че са на последните места, в определени моменти показват, че могат да създадат проблеми на водачи­те. Всеки мач ще бъде много тежък и точките ще трябва да се извоюват с желание, раздаване, спортно-техниче­ски качества и тактика. Бъдете сигур­ни, че ако едно от нещата липсва - "Лев­ски" няма да е на първо място.

- Стойчо Стоев каза, че "Левски" е с едни гърди пред Лудогорец. Колко го­леми са всъщност шансовете на ти­ма да спечели дербито?
- В момента не виждам нито стил, нито игра от Лудогорец. Може би то­ва е добре дошло за "Левски", че ги среща в този момент. Все пак нека не забра­вяме, че там се инвестираха милиони за селекция, а засега не се виждат никакви резулта­ти. Надявам се, че "Левски" ще може да се възползва от това. В никакъв случай не бива да подценяваме и нашия 12-и играч, който както винаги ще е зад от­бора, феновете бяха факторът за мно­го победи, дано и сега е така.

- Къде ще бъде ключът за спечелва­не на двубоя?
- "Левски" на този етап не трябва да разчита на индивидуалности, а на ко­лектива. В мача ще се види дали отбо­рът може да играе под напрежение. В никакъв случай изходът не е решаващ за първенството, защото тепърва има доста срещи. Но ще се види докол­ко "Левски" е готов. В последните кръго­ве се забеляза, че сините могат да играят под напрежение. Колкото пове­че вървиш напред обаче, толкова и це­лите стават по-големи.

- Целите са купа и титла, но реално постижими ли са?
- Някой мислил ли е, че с всичките тези проблеми "Левски" ще бъде на пър­во място в шампионата през октом­ври? Затова слизаме на земята и да стъпваме здраво, играем всеки мач за победа, това е. Разбира се, когато Лу­догорец не е във форма, това трябва да се използва. Не мислете, че този мач ще реши първенството и ще бъде ясна тройката.

- Защо се стигна дотук в Лудогорец, от подреден отбор сега в играта им да цари пълен хаос?
- Имам някакво обяснение - това е вследствие на грешки на ръководство­то. Може би грешката беше, че бе сме­нен Стойчо Стоев. След това отбо­рът започна лека-полека да губи своя облик и въпреки че се представяше ус­пешно като резултати, помните, че в последните минути се вкарваха голове, то се виждаше, че стилът при Стоев изчезва. Може би президентът тряб­ваше да направи треньорската про­мяна по-рано, а не в последния мо­мент. Например през декември, за да може новият наставник да има шест месеца да работи с футболи­стите, да участва в селекцията и да подготви отбора за Европа. Вместо това лагерите бяха почнали, а треньорът не беше дошъл, видно е, че селекцията е правена без съгласието му. Затова на този етап нещата в Лудогорец не вървят, но имат каче­ствени футболисти.
 
"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016