Знаменитият алпинист и световен рекордьор за скоростно изкачване на два осемхилядника (Броуд Пик и К-2 за 8 дни) Боян Петров днес гостува в Пресклуб “България” в първия ден от завръщането си след успешната експедиция до Манаслу.

"Това е най-кратката ми експедиция досега – 20 дни от базовия лагер до върха, сподели той. - Проблем там е големият сняг през есента, но този път планината е била усмихната и алпинистът вярва в късмета си. Манаслу е уникален, със собствен климат и прогнозата за времето там не важи, така че в рамките на 24 ч. може да падне 1,5 м сняг, без да е предвидено, разказа Боян Петров. Помага опитът и обменът на информация с други алпинисти", обясни катерачът, който стана първият ни сънародник, достигнал Манаслу, а преди това и К2.
 
Боян Петров е изпробвал този път височинни совалки т. е.преход от един базов лагер до следващия и връщане в същия ден. Това ми спестява носене на багаж, не се изморявам и ми дава повече време за почивка след връщане, продължи алпинистът. Боян не използва кислород и услугите на шерпи в атаките си към върховете, защото смята, че истинското спортно изкачване изключва тази удобства. От финансова гледна точка е спестил 1/3 от разходите – платил е 6 хил. долара вместо 9 хил.
 
Ако догодина не отворят прохода между Китай и Тибет към вр. Шиша Пангма, трябва да се плати двойно повече и Боян ще се откаже от експедиция до този осемхилядник, който също не е покоряван от българин, стана ясно на пресконференцията. Със сигурност обаче алпинистът ще посрещне пролетта с план за  2 нови осемхилядника, които засега иска да запази в тайна. В намеренията му влиза да продължи и през лятото. Ако тръгна към Еверест, преди това ще съм се качил на друг осемхилядник, заяви Боян Петров.