Най-силният шампионат по хокей на лед тази нощ се подновява за пореден път. Гладиаторите от ледената площадка ще се борят за Купа Стенли в 99-ия сезон на НХЛ. Битката за един най-известните спортни трофеи започва нощес, а редовният сезон ще продължи до 9 април 2016 г. Пейофите стартират четири дни по-късно.

Зимната класика на 1 януари ще се проведе на „Джилет Стейдиъм“ във Фоксбъро (Масачузетс), където Бостън Бруинс ще приеме Монреал Канейдиънс. Предвидени са още два двубоя на открито – 21 февруари 2016 г. (Минесота Уайлд – Чикаго Блекхоукс) и на 27 февруари (Колорадо Авъланч – Детройт Ред Уингс). Мачът на звездите ще се играе на 31 януари в Нешвил.

За новото първенство бяха направени някои промени в правилника, като по значимите от тях са две. Едното е свързано с продълженията, като двата тима ще бъдат с по трима полеви играчи на леда. Целта е да се намалят мачовете, завършващи с изпълнение на дузпи. Другата промяна е свързана с видеоповторенията, като вече се позволява на треньорите да искат преразглеждане на съдийско решение на базата на записа от камерите.

Новият сезон ще бъде първият за Ню Йорк Айлъндърс в „Барклис Сентър“ в Бруклин. „Островитяните“ напуснаха „Насау Колизеум“ в Лонг Айлънд за първи път от 1972 г. Този шампионат ще бъде последен на Едмънтън Ойлърс в „Рексол Плейс“, залата на клуба от 1974 г. насам.
Ето какво подготви и тази година БЛИЦ за всички хокейни маниаци:

КРАТЪК ПРЕГЛЕД НА ВСИЧКИ ОТБОРИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА

ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
901.jpg

АТЛАНТИЧЕСКА ДИВИЗИЯ

БОСТЪН БРУИНС
bos.jpgТреньор: Клод Жулиен
През миналия сезон: 41 победи, 27 загуби, 14 поражения след продължения или дузпи (не успя да продължи серията си от седем поредни участия в плейофите)
* Пропуснатото участие в плейофите предизвика серия промени в Бостън. През новия сезон успехът на тима ще зависи от  представянето на създадената сплав между опитното ядро и младите таланти пред вратаря Туука Раск, бивш носител на трофея „Везина“.

БЪФАЛО СЕЙБЪРС
bufa.jpgТреньор: Дан Байлсма
През миналия сезон: 23 победи, 51 загуби, 8 поражения след продължения или дузпи (финишира на последното място в генералното класиране и пропусна плейофите за четвърта поредна година)
* Джак Айхел, най-хваленият американски хокеен талант за последните години, ще бъде сред група от шест обещаващи нападатели, който може да помогнат на Бъфало да избегне завършване на последно място за трета поредна година.

ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС
detr.jpgТреньор: Джеф Блашил
През миналия сезон: 43 победи, 25 загуби, 14 поражения след продължения или дузпи (участва в плейофите за 24-и пореден сезон, най-дългата серия в северноамериканския професионален спорт)
* Детройт прибави ветерана Брад Ричардс и защитника Майк Грийн към отбор, който почти не е изменен от миналия сезон. Най-голямата промяна в отбора е новият треньор Джеф Блашил, който за първи път в кариерата си ще води тим от НХЛ.

ФЛОРИДА ПАНТЪРС
Тflo.jpgреньор: Джерард Галант
През миналия сезон: 38 победи, 29 загуби, 15 поражения след продължения или дузпи (записа подобрение от спечелени 25 точки повече от предишния сезон, но пропусна участие в плейофите)
* Новобранец № 1 на миналия сезон Арън Екблад ще командва отбраната на отбора, а в нападение тимът разполага с 43-годишния ветеран Яромир Ягър.

МОНРЕАЛ КАНЕЙДИЪНС
mont.jpgТреньор: Мишел Териен
През миналия сезон: 50 победи, 22 загуби, 10 поражения след продължения или дузпи (направи най-добрия си редовен сезон за последните 26 години, но въпреки това отпадна във втория кръг на плейофите)
* Тимът от Монреал отново ще бъде претендент за Купа Стенли. Канейдиънс разполага с двама от най-добрите защитници в НХЛ – Пи Кей Събан и Андрей Макаров, както и с най-добрия вратар в Лигата – Кери Прайс.

ОТАВА СЕНАТЪРС
ota.jpgТреньор: Дейв Камерън
През миналия сезон: 43 победи, 26 загуби, 13 поражения след продължения или дузпи (направи една от най-силните финални серии в  историята, за да си осигури участие в плейофите)
* Надеждите за ново участие в елиминационната фаза са свързани с очакването за добро представяне на младите играчи, които се оказаха ключови за силния финал на редовния сезон преди година.

ТАМПА БЕЙ ЛАЙТНИНГ
tampa.jpgТреньор: Джон Купър
През миналия сезон: 50 победи, 24 загуби, 8 поражения след продължения или дузпи (елиминира три тима от Оригиналната шестица по пътя си до финала за Купа Стенли, където загуби от Чикаго)
* Най-резултатният тим в НХЛ за миналия сезон ще опита отново да стигне до битка за титлата, воден от лидера си Стивън Стамкос.

ТОРОНТО МЕЙПЪЛ ЛИЙФС
Тtoro.jpgреньор: Майк Бабкок
През миналия сезон: 30 победи, 44 загуби, 8 поражения (един месец преди края на редовния сезон загуби математически шансове за участие в плейофите)
* Въпреки големите промени през лятото Торонто е едва в началото на цялостното преобразуване на тима. Новият треньор Майк Бабкок подписа осемгодишен договор срещу 6,25 милиона долара на сезон, което го прави най-високоплатеният специалист в НХЛ. Освен това за генерален мениджър беше привлечен Лу Амориело, който напусна Ню Джърси Девилс след 28 години като генерален мениджър и спортен директор.


ДИВИЗИЯ МЕТРОПОЛИТЪН

КАРОЛИНА ХЪРИКЕЙНС
caro.jpgТреньор: Бил Питърс
През миналия сезон: 30 победи, 41 загуби, 11 поражения след продължения или дузпи (пропусна плейофите за шеста поредна година)
* Слабите резултати в последните години даде на Каролина ранен избор в драфта и „пантерите“ се сдобиха с много млади таланти. В първия кръг на лотарията през тази година беше избран Ноа Ханифин, един от най-добрите млади американски бранители, но младоците трябва да подчинят таланта си на тима и да заиграят като отбор, за да стигнат до плейофите.

КЪЛЪМБЪС БЛУ ДЖАКЕТС
columb.jpgТреньор: Тод Ричардс
През миналия сезон: 42 победи, 35 загуби, 5 поражения след продължения или дузпи (надеждите за силно представяне бяха разбити от серията контузии на важни играчи)
* Тимът разполага със сериозна нападателна мощ, но ще се нуждае от значително подобрение на играта в защита, ако иска да участва в плейофите за втори път в последните три години.

НЮ ДЖЪРСИ ДЕВИЛС
devil.jpgТреньор: Джон Хайнс
През миналия сезон: 32 победи, 36 загуби, 14 поражения след продължения или дузпи (треньорът беше уволнен след 36 мача, когато тимът беше на път да запише най-лошия си сезон за последните 20 години)
* Вратарят Кори Шнайдер е единствената константна величина в отбора, но „дяволите“ ще трябват да подобрят значително играта си в нападение, за да получат шанс за участие в плейофите. През миналия сезон атаката на тима беше 28-а по резултатност в НХЛ.

НЮ ЙОРК АЙЛЪНДЪРС
isla.jpgТреньор: Джак Капуано
През миналия сезон: 47 победи, 28 загуби, 7 поражения след продължения или дузпи (направи най-добрия си редонен сезон от 1984 г. насам, но отпадна още в първия кръг на плейофите за седми пореден път)
* През тази година тимът се мести от Лонг Айлънд в Бруклин, но отборът запази ядрото си, водено от капитана Джон Таварес. „Островитяните“ имат всички предпоставки да се представят по-добре от миналия сезон.

НЮ ЙОРК РЕЙНДЖЪРС
range.jpgТреньор: Ален Виньо
През миналия сезон: 53 победи, 22 загуби, 7 поражения след загуби или дузпи (финишира с най-добри показатели в НХЛ през редовния сезон, но отпадна в предпоследния кръг на плейофите)
* Отборът разполага със солиден вратар като Хенрик Лундквист, офанзивна сила и талантливи защитници. Това дава предпоставки да се прогнозира ново участие във финалите на Източната Конференция.

ФИЛАДЕЛФИЯ ФЛАЙЪРС
phili.jpgТреньор: Дейв Хестол
През миналия сезон: 33 победи, 31 загуби, 18 поражения след продължения или дузпи (записа най-голям брой загуби в редовния сезон за последните пет шампионата и пропусна плейофите за втори път в последните три години)
* Надеждите в нападение отново са свързани с Якуб Ворачек и Клод Жиру. Заради липсата на други качествени офанзивни опции, голяма роля ще се падне върху защитата, която не е много стабилна.

ПИТСБЪРГ ПИНГУИНС
pit.jpgТреньор: Майк Джонсън
През миналия сезон: 43 победи, 27 загуби, 12 поражения след продължения или дузпи (беше елиминиран в първия кръг на плейофите след пет изиграни мача, най-ранното отпадане на тима от 2007 г. насам)
* Привличането на резултатното крило Фил Кесъл ще помогне на „пингвините“ да подобрят реализаторските си опции, които не са особено големи, ако не се броят звездите Сидни Кросби и Евгени Малкин.

ВАШИНГТОН КЕПИТЪЛС

wash.jpgТреньор: Бари Тротц
През миналия сезон: 45 победи, 26 загуби, 11 поражения след продължения или дузпи (пропиля аванс от 3:1 в серията, което коства на столичани участието на на финал на Източната Конференция за трети път в историята на клуба)
* Александър Овечкин отново е голямата надежда на тима, а в защита се разчита на вратаря Брейдън Холтби. След привличането на нападателите Ти Джей Оши и Джъстин Уилямс според мнозина Вашингтон се превърна в претендент за Купа Стенли.


ЗАПАДНА КОНФЕРЕНЦИЯ
902.jpg

ЦЕНТРАЛНА ДИВИЗИЯ

ЧИКАГО БЛЕКХОУКС

chi.jpgТреньор: Джоел Кеневил
През миналия сезон: 48 победи, 28 загуби, 6 поражения след продължения или дузпи (спечели Купа Стенли за трети път в последните шест години)
* Тимът може да повтори успеха си, но трябва да се пребори с промените в състава, тъй като с Чикаго се разделиха ключови играчи, включително Патрик Шарп. Звездата на тима Патрик Кейн пък е разследван за сексуално посегателство, а това неминуемо ще му се отрази.

КОЛОРАДО АВЪЛАНЧ
colo.jpgТреньор: Патрик Роа
През миналия сезон: 39 победи, 31 загуби, 12 поражения след продължения или дузпи (завърши на 11-о място в конференцията и пропусна плейофите за четвърти път през последните пет години)
* „Лавините“ привлякоха Карл Содерберг и Блейк Комо с надеждата да подобрят представянето си в атака. Подсилена беше и защитата, но надеждите са, че вратарят Семьон Варламов няма да повтори серията контузии от миналия сезон.

ДАЛАС СТАРС
dalas.jpgТреньор: Линди Ръф
През миналия сезон: 41 победи, 31 загуби, 10 поражения след продължения или дузпи (финишира 10-и в Западната Конференция и пропусна плейофите за шести път в последните седем сезона)
* Далас се потруди през лятото, привличайки нападателя Патрик Шарп и защитника Джони Одуя от шампиона Чикаго Блекхоукс. Новият вратар Анти Ниеми се присъедини към финландския си сънародник Кари Лехтонен, за даде стабилност на отбраната. В атака тимът разполага и с реализатори като Джейми Бен и Тайлър Сегуин.

МИНЕСОТА УАЙЛД
wild.jpgТреньор: Майк Йео
През миналия сезон: 46 победи, 28 загуби, 8 поражения след продължения или дузпи (елиминира Сейнт Луис в първия кръг, но след това отпадна от Чикаго)
* Задачата на Минесота през този сезон изглежда избягване на Блекхоукс в плейофите през тази година, след като Уайлд отпадна от Чикаго в предишни три шампионата. Вратарят Девън Дубник преподписа с клуба и отново ще води групата зад водещия реализатор на тима Зак Паризе.

НЕШВИЛ ПРЕДАТЪРС
nash.jpgТреньор: Питър Лавиолет
През миналия сезон: 47 победи, 25 загуби, 10 поражения след продължения или дузпи (финишира на трето място в Западната Конференция, но отпадна в първия кръг на плейофите от бъдещия шампион Чикаго след шест мача)
* Тимът запази отбора си от миналия сезон и отново е претендент за участие в плейофите. Ветеранът Шей Уебър и вратарят Пека Рине ще водят една от най-добрите защити в НХЛ.

СЕЙНТ ЛУИС БЛУС
blues.jpgТреньор: Кен Хитчкок
През миналия сезон: 51 победи, 24 загуби, 7 поражения след продължения или дузпи (спечели Централната Дивизия, но отпадна в първия кръг на плейофите от Минесота след шест мача)
* Под ръководството на Хитчкок „блусарите“ в три поредни години отпадаха в първия кръг на плейофите. Сейнт Луис размени един от най-добрите си подавачи Ти Джей Оши за крилото Трой Брауър, който трябва да допринесе с опита в елиминационната фаза. Реализаторът на отбора Владимир Тарасенко си осигури спокойствие с подписването на нов осемгодишен договор.

УИНИПЕГ ДЖЕТС
Тjets.jpgреньор: Пол Морис
През миналия сезон: 43 победи, 26 загуби, 13 поражения след продължения или дузпи (клубът участва в плейофите за първи път след преместването си в Уинипет, но загуби в първия кръг от Анахайм)
* Джетс вече участва в елиминационната фаза и може да се каже, че напрупа ценен опит. Андрю Лад, Брайън Литъл и Блейк Уилър отново ще водят атаката на тима, а вратарят Онджей Павелец ще опита да повтори силния си миналогодишен сезон. 19-годишният Николай Елерс, който беше взет в драфта преди година, може да се сдобие с по-ключова роля.


ТИХООКЕАНСКА ДИВИЗИЯ

АНАХАЙМ ДЪКС
ana.jpgТреньор: Брус Будро
През миналия сезон: 51 победи, 24 загуби, 7 поражения след продължения или дузпи (завърши като лидер в Западната Конференция и елеминира Уинипег и Калгари преди да загуби от Чикаго на финала на Запад в седем мача)
* С лидери като Райън Гецлаф и Кори Пери „патоците“ са претендент за Купа Стенли. Анахайм привлече през лятото опитния защитник Кевин Биекса и ще разчита на Фредрик Андерсен, който се пребори за титулярен вратар.

АРИЗОНА КОЙОТИС

ariz.jpgТреньор: Дейв Трипет
През миналия сезон: 24 победи, 50 загуби, 8 поражения след продължения или дузпи (финищира на последно място в конференцията)
* Това беше лято на промени за „койотите“, които се опитват да напуснат дъното. Нападателят Бойд Гордън и защитниците Клас Далбек и Никлас Гросман бяха привлечени чрез размяна. Тимът рядко бележеше през миналия сезон, а през новия шампионат този проблем ще трябва да бъде разрешен от новобранеца Дилан Стром.

КАЛГАРИ ФЛЕЙМС
calg.jpgТреньор: Боб Хартли
През миналия сезон: 45 победи, 30 загуби, 7 поражения след продължения или дузпи (участва в плейофите и отстрани Ванкувър в първия кръг, но във втория отпадна от Анахайм след пет мача)
* С привличането в атака само на свободния агент Михаел Фролик Калгари показа убеждение, че представянето в плейофите през миналия сезон не е било случайност. Фролик се присъединява в нападението на тима към Иржи Худлер и талантливите Джони Гудро и Шон Монахан. Защитата беше подсилена с Дъги Хамилтън от Бостън, който се включва в и без това стабилната отбрана.

ЕДМЪНТЪН ОЙЛЪРС
oil.jpgТреньор: Тод Маклилън
През миналия сезон: 24 победи, 44 загуби, 14 поражения след продължения или дузпи (финишира на предпоследно място в конференцията)
* Едмънтън започва нова ера, след като под № 1 в драфта избра Конър Макдейвид, а сериозни промени бяха направени и в управата на клуба. Бившият наставник на Сан Хосе Тод Маклилън пое Ойлърс и ще има задачата да оформи отбор от Тейлър Хол и група млади таланти.

ЛОС АНДЖЕЛИС КИНГС

kings.jpgТреньор: Дарил Сътър
През миналия сезон: 40 победи, 27 загуби, 15 поражения след продължения или дузпи (пропусна плейофите, след като финишира на девето място на Запад)
* Лятото на тима беше доминирано от проблемите със закона на напусналите играчи Вячеслав Войнов, Майк Ричардс и Джаред Стол. Иначе „кралете“ се подсилиха с крилото Милан Лучич и защитника Кристиан Ерхоф. Наличието на Джонатан Куик, Анже Копитар и Джеф Картър внася оптимизъм за завръщането на Лос Анджелис в плейофите.

САН ХОСЕ ШАРКС
shark.jpgТреньор: Питър ДеБур
През миналия сезон: 40 победи, 33 загуби и 9 поражения след продължения или дузпи (пропусна плейофите за първи път от шампионат 2002/03)
* В опит да възстановят позицията си на важен отбор в Западната Конференция „акулите“ взеха крилото Джоел Уорд и защитниците Пол Мартин и Лари Робинсън. На вратата ще има промени след напускането на Анти Ниеми в посока Далас. В последните дни преди началото на сезона дойде и наказанието от 41 мача на нападателя Рафи Торес заради преднамерено груб фаул в контролата с Анахайм.

ВАНКУВЪР КАНЪКС
vanc.jpgТреньор: Уили Дежарден
През миналия сезон: 48 победи, 29 загуби, 5 поражения след продължения или дузпи (отпадна от Калгари в първия кръг на плейофите след шест мача)
* Нападателят Брендън Сътър е ключовото попълнение на Ванкувър, който се опитва да подсили атаката си включваща близнаците Седин – Хенрик и Даниел. Ветеранът на вратата Райън Милър трябва да се върне към най-добрата си форма, за да може Канъкс отново да участват в плейофите.