Божидар Андреев грабна титлата в кат. 77 кг на продължаващото в Клейпеда (Литва) Европейско първенство за младежи и девойки до 20 и до 23-годишна възраст.

Нашият национал, който е олимпийски шампион за младежи от Нанджинг 2014, събра двубой от 317 кг, след като изхвърли 141 кг и изтласка 176 кг,  което му бе достатъчно за златния медал при 20-годишните. Същият двубой събра и румънският представител, но българинът бе по-лек и това му осигури златото. Андреев бе четвърти в изхвърлянето, но с първото си място в изтласкването си гарантира титлата в крайното класиране.

"Много съм щастлив, поздравявам всички, които ми помогнаха за този успех,“ заяви веднага след награждаването Божидар. Другият ни представител в тази категория Николай Георгиев участва в група Б и остана извън първите осем.

 В същата възрастова група Ваня Лукова се надери девета в кат. 63 кг с двубой 160 кг (70 изхвърляне и 90 изтласкване). По-рано през деня Мелкон Папазян се нареди 10-и в кат. 69 кг при 20-годишните щангисти с двубой 267 кг. Папазян изхвърли 121 кг чак в третия си опит и след това изтласка 146 кг. Шампион е Ахнет Туран с 300 кг двубой.

Златото на Андреев е четвърти медал досега за България на на европейското в Клайпеда. Предишните отличия са: сребро на Стилян Грозев и бронз на Атанаска Илиева и Даниела Пандова.

 Утре България има един представител на еврошампионата в ЛитваАлександър Иванов ще се състезава в кат 85 кг при 20-годишните щангисти.