Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев даде пресконференцията си преди последните две евоквалификации на България - срещу Хърватия на 10 октомври в Загреб и Азербайджан на 13-и в София. В леко минорен тон, треньорът призна, че двубоите са протоколни, а причината да повика доста нови лица е, че според него това е пътят за бъдещето на държавния тим. Петев назова рецептата България отново да има силен национален отбор.

"Трябва да имаме силно първенство, в което да играят минимум петима българи в отбор. Трябва да имаме минимум 15 човека, които да играят в чужбина, но да играят редовно. И тогава трябва да искаме да имаме добър национален отбор. Жалко е, че не разполагаме с това, но такива са реалностите. Не казвам, че трябва да имаме още по-занижени очаквания от сегашните, ще продължим да се борим с това, което разполагаме", коментира Петев.

"Имаме добро поле за изява да покажем по-добър футбол в тези два мача. Аз се надявам да са ги забравили (б.р. - предишните две евроквалификации). Аз трудно мога да ги забравя, но не можем да върнем времето назад. Може само да си направим нужните анализи и да не изглеждаме по този начин като в предишните мачове. Има пет тренировки до първия мач. Не съм наясно кои ще бъдат първите 11, но това ще ми помогне. Радващо е, че ще имаме повече време за работа", каза спецът.

"Ако Ивелин Попов не е изцяло възстановен, не бих си позволил да рискувам здравето, на когото и да е. Капитанската лента е ясна. Ще ви стане ясно като определим титулярите за мача в Хърватия. В тези протоколни мачове шанс ще получат нови момчета, които по-малко са играли. Може и някои, които за първи път са викани. Това е моето решение", заяви Петев.

"Продължавам да търся нови момчета, но е важно да се изпълняват моите изисквания за да може това, което го имам като визия, да се изпълнява на терена. Да покажем хъс за изява и да се борим с всички сили за успехи. Моят договор е за 3 години, така че аз трябва да търся да дам път на някои нови момчета. Не може изцяло да стане това нещо, прави се постепенно. Надявам се тези, които съм повикал, да се представят на ниво", добави националният селекционер.

"Нормално е очакванията да са високи, и моите са високи. След като нямаме класиране толкова години, нормално е да очакваме, но ситуацията е каквато е", каза Петев.

"Жалко е това нещо, но не може нищо да направим за момента", каза Петев относно факта, че в мача срещу Азербайджан следващия вторник се очаква да има много малко публика на "Васил Левски".

Нашата група "Н" за европейските квалификации