Германската футболна легенда Руди Фьолер даде интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ +. Вече предложихме част от изказването на спортния директор на Байер (Леверкузен), в което той говори за Димитър Бербатов. Сега ви предлагаме другата част от интервюто, в което бившият нападател си спомня за Мондиал'94 и коментира разликата между съвременния и тогавашния футбол.

- Кои играчи изплуват в съзнанието ви, когато ви отстранихме на световното първенство през 1994 г.?
- Мислех, че този въпрос ще ми се размине. Не са приятни спомените ми от шампионата на планетата в САЩ. Никой не слагаше българите в сметките, а те ни победиха! Свърши мача, а ние се лутахме на терена на „Джайънт стейдиъм“ и не знаехме откъде да излезем. Чувствах се ужасно! Не усещахме адската жега. Гледах как съперникът ни се радва и си мислех, че сънувам. Признавам имахте великолепен отбор – Стоичков, Лечков, Балъков, Костадинов. Перфектни футболисти, но от тях се открояваше Стоичков! В него виждах такава енергия, толкова желание, просто искаше да прегази всеки по пътя си. Лечков и Балъков бяха нещо друго. От тях идваше финес. Правеха красиви неща. Много трудно бе човек да разгадае ходовете им. Май се поувлякох да говоря за тях, а те ни изхвърлиха от световното.
 
- Лечков е споменавал в интервю за нас, че голът срещу Германия е накарал треньора на Хамбургер Феликс Магат да го сложи на скамейката и да го третира като треторазреден футболист?
- Това не мога да кажа дали е така. Трябва да питате Магат. На никой фен не му е приятно играч на отбор в Бундеслигата да елиминира националния отбор на Германия на четвъртфинал на световно първенство. Повярвайте ми – така е! Не ги оправдавам, но психиката на запалянкото е такава. Отделно, ако Лечков е имал конфликт с Феликс, нещата си идват на мястото. Тогава в шампионата ни играеха 10-12 ваши футболисти и всичките те бяха ключови за отборите си. А, сега нямате нито един...
 
- Каква е разликата от времето, когато вие играехте с толкова звезди и сега, когато няма много известни имена, но въпреки това имат успех?
- Разликата е, че футболът стана много бърз. Смятам, че сега се тича повече. Залага се повече на офанзивната и атрактивна игра. Сега трудно един играч може да реши изхода на даден мач. Германия винаги е залагала на колектива. И в момента е така. Има звезди, но не блестят така ярко, както бяха Клинсман, Матеус, Ефенберг.
 
- Къде в Европа се играе най-добрият футбол?
- Трудно е да се каже. Испанският футбол е много зрелищен заради стила на Барселона и Реал (Мадрид). Истински щастливи сме, че ставаме свидетели на битката на гигантите в световния футбол – Меси и Роналдо. Не ме питайте кой е по-добър! И двамата са далеч над всички останали. Всеки от тях е различен и същевременно с това гениален. Мисля, че това е най-важното за тях! Ако трябва да ги определя с една дума – невероятни! В Германия, в Англия, във Франция също се играе добре, но ми е трудно да определя къде е най-силният футбол. Все пак бих заложил на Испания...
 
- Какво мислите, когато прочетете или гледате представяне на играч, който струва 100 милиона евро, че дори и повече?
- Това са суми, които човек трудно може да си представи. Всичко се дължи на свободния пазар на играчи. Парите идват най-вече от телевизионните права особено в Англия, където според мен се плаща най-много. Такива трансфери звучат невероятно, но човек трябва да свикне, защото това е пазарната икономика в момента. Отделно от това клубовете станаха предприятия и то печеливши. Всичко е въпрос на реклама. Затова всички залагат на добрия маркетинг. Той е в основата на тези полудявания на трансферния пазар. Не искам да правя паралел с моето време, защото всичко се развива. Но, аз се стресирам, когато прочета, че даден футболист струва 100 млн. евро.
КРАСИМИР МИНЕВ/ТВ+