Канадският хокей има двоен повод за празник днес. Две от големите легенди празнуват 50-годишен юбилей – Марио Лемьо и Патрик Роа. Заради уменията си на леда Лемьо беше наречен от феновете на Питсбърг Пинтуинс – Великолепния. Прозвището е по подобие на прякора на Уейн Грецки – Великия. От своя страна бившият вратар Роа е наричан Свети Патрик, тъй като има важна роля в двете шампионски титли на Колорадо Авъланч.
 
През 1984 г. „пингвините“ са на ръба на фалита, но спасението идва в драфта на играчите. Тимът от Питсбърг има правото на първи избор и взима талантливия 19-годишен канадец Марио Лемьо. Около него е изграден много силен отбор, който през 1991 и 1992 г. печели Купа Стенли.
 
През 1993 г. обявява, че му е диагностициран Лимфом на Ходжкин. Подлага се на агресивна терапия и след два месеца се връща на ледената площадка. През 1997 г. Марио Лемьо прекратява кариерата си. Година по-късно спасява Пингуинс от фалит със заем, а през 1999 г. е обявен за собственик на клуба.
 
През 2000 г. Легендарният № 66 се връща в игра и остава действащ хокеист до 2006 г. В този период Великолепния става олимпийски шампион с Канада на игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г. Големият му удар като собственик е в драфта през 2005 г., когато привлича Сидни Кросби в Питсбърг. Кросби извежда Пингунс до титлата през 2009 г., а Лемьо влиза в историята като първият човек, чието име е изсечено върху Купа Стенли като играч и като собственик.
 
Патрик Роа е считан за един от най-великите вратари в историята на НХЛ. Той е единственият хокеист печелил трофея „Кон Смайт“ (за най-полезен играч в плейофите) три пъти, единственият, който прави това в различни десетилетия и единственият, взел трофея с два различни отбора. Роа е избран под № 51 в драфта на НХЛ през 1984 г. от Монреал Канейдиънс и с клуба печели два пъти Купа Стенли.
 
Роденият в Квебек Сити страж преминава в Колорадо Авъланч през 1995 г. Само година преди това клубът играе в родния град на Роа под името Квебек Нордикс. Още в първия си сезон в НХЛ Колорадо Авъланч печели Купа Стенли с Патрик Роа на вратата. Другата титла е спечелена през 2001 г. През 2004 г. Вратарят с № 33 слага край на кариерата си. От началото на сезон 2013/14 се завръща в Колорадо Авъланч като треньор на тима. Той изпълнява тази роля и в момента, като съвместява позицията с поста на вицепрезидент на клуба.