Вицешампионът в световната лига Сърбия, който е сред фаворитите за европейската титла, спечели с 3:1 (15:25, 27:25, 19:25, 22:25) първата контрола срещу България в София. Двубоят се игра в „Арена Армеец“ и бе затворен за фенове и журналисти. Западните ни съседи гостуват у нас за две приятелски срещи с родните волейболисти, които се явяват генерална репитиция за двата тима, преди започващото на 9-и октомври Европейско първенство за мъже.

Селекционерът на „лъвовете“ Пламен Константинов даде шанс за изява на абсолютно всички 12 състезатели, които бяха в групата за срещата. Още в откриващия гейм специалистът направи редица смени и използва почти всички свои играчи. Константинов започна със следната стартова шестица: Любомир Агонцев, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров.

Нашите момчета загубиха първата част, но направиха впечатляващ обрат във втората. „Трикольорите“ падаха с 22:24, но отразиха два геймбола и впоследствие изравниха резултата след 27:25. В третия и четвъртия гейм на полето се появи и Станислав Петков, който в последните дни страдаше от травма. В средата на четвъртата част българите водеха и можеше да се стигне до тайбрек, но с поредица от силни отигравания Сърбия измъкна гейма, а с това и мача. Приятелската среща поради различни контузии пропуснаха Тодор Скримов, Андрей Жеков и Николай Николов, който ще бъде на линия за втората проверка между двата тима в събота.

Най-резултатен за представителния ни тим с 11 точки бе Теодор Тодоров. Капитанът Владимир Николов отбеляза 9 точки, а другият диагонал Николай Учиков добави 7. За гостите с най-голям актив от 12 точки завърши Александар Атанасиевич. Саша Старович и Урош Ковачевич завършиха с по 11.

Припомняме, че вторият двубой между двата тима е в събота от 20:30 ч. в „Арена Армеец“. Всеки желаещ може да си закупи билет от мрежата на ticketportal.bg, както и от касите на залата, които ще бъдат отворени в 10:00 ч. на същия ден. Супер контролата ще бъде излъчена и на живо по БНТ.