Полемиката около отказа на Григор Димитров да играе за България в мачовете за Купа Дейвис се превърна в основна тема в спортната общественост в изминалите дни. Една друга българска звезда - Димитър Бербатов, също не играе за България, за което понася доста критики, но поне в случаите, когато има възможност, демонстрира далеч по-добро поведение от това на Григор. Бербатов даде интервю за клубната телевизия на ПАОК преди утрешния мач с Борусия (Дортмунд) (22:05 часа, пряко по БНТ). Въпросите към футболиста са задавани на английски, но любопитното е, че отговорите са на български. Съвсем спокойно Митко може да отговаря на английски или немски, които владее перфектно. За разлика от него Григор Димитров дълго време не правеше никакви асоциации с родината си по време на участия на турнири, пишеше само на английски в социалните мрежи, а при редките си идвания в България трудно говореше родния си език.

-Повечето от привържениците на ПАОК биха казали, че са и твои фенове заради играта, която показваш през годините. Горд ли си, че хората ще те запомнят като състезател, който забавлява с представянето си?
-Да, защото това е моята основна цел във футбола - да забавлявам хората, да им показвам красивата страна на футбола, както се казва. Всичко това включва голове, асистенции, играта за отбора като цяло, за да може той да победи, защото той е най-важният. За мен това, че забавлявам феновете и ги карам да се усмихват след мачовете и да коментират как съм направил това или как съм отиграл тази топка, наистина е нещо, което ми доставя удоволствие и ще се опитвам да го правя, докато ме държат краката.

-Какво ти се върти в главата, когато топката не е у теб и когато я получиш?
-Въртят ми се доста неща. Най-важното нещо е, когато не съм с топката, да знам в каква позиция съм и да съм наясно къде се намират съотборниците ми по време на мача, за да мога с едно движение да отиграя, за да изпреваря противника по този начин. Важно е футболистът да бъде с една или две крачки преди противника, за да може да го изненадва постоянно. Това обаче е качество, което не много футболисти притежават и затова винаги съм се радвал на футболисти като Шави Ернандес и Андрес Иниеста, които прочитат играта с два или три хода преди още топката да е дошла и знаят къде да я подадат, когато дойде.

-Можеш ли да разкажеш как се стигна до трансфера ти в ПАОК?
-Всичко стана в последния момент, както обикновено се случват нещата при мен. Беше интензивно и интересно, защото от отбора много настояваха, търсеха ме и проявиха достатъчно желание и упоритост да подпишат с мен и това в крайна сметка надделя в избора. Още нещо, което ме накара да се съглася да дойда, е, че имах разговори с треньора, който каза, че ме желае. Също така имахме разговори с президента мистър Савидис, който беше много настоятелен. Още преди две години той искаше да пристигна тук. Всичко се случи в последните часове на трансферния прозорец. И ето ме тук и започвам нова глава от моя футболен живот.

-Какви са впечатленията ти от посрещането ти на "Тумба"?
-Това беше нещо, което не съм очаквал. Беше нещо, което ме изненада приятно. Накара ме да се притесня, тъй като по принцип аз съм притеснителен човек. Семейството и приятелите ми бяха много впечатлени и затова искам да благодаря на привържениците.

-Можеш ли да повториш това, което каза на представянето си - че баща ти е роден близо до границата и желаеш да се бориш за успехите на клуба?
-Баща ми ми се разсърди малко, защото аз казах, че е роден на 50 км от границата, а се оказа, че става дума само за 2 км. Поизложих се малко. Иначе винаги съм приемал, че ние и вие, гърците, сме близки едни до други и си приличаме по култура и начин на живот. Затова аз ще направя всичко възможно да помогна на отбора си с начина си на игра, да помогна на младите футболисти, с голове и с асистенции.

-Каква беше ролята на треньора Игор Тудор, за да дойдеш тук и какво можеш да кажеш за стила му на работа?
-Той ми се обади и си поговорихме, преди да подпиша. Познавах го отпреди, защото сме играли един срещу друг. Виждам, че той е млад наставник и тепърва навлиза в професията, има желание за работа. Личи си по начина му на работа, който се доближава до италианския стил. Всички в тима са доволни от него. Желая му успех, тъй като всеки футболист иска да се пробва като треньор, но едни успяват, а други не. Това е животът.

-Ще участваш в Лига Европа. Ти игра и в Купата на УЕФА с Тотнъм, какво помниш от този турнир?
-Имаше интересни мачове, добри отбори, хубави голове. Помня, че и аз вкарах доста попадения в тази надпревара. Ще бъде хубаво, ако мога да повторя същото.

-ПАОК играеше винаги в евротурнирите през последните шест сезона, но в нито един от тях не успя да прескочи групите.
-Това е една от целите ни - да преминем тази фаза. Ще бъде трудно, тъй като отборите в нашата група са доста добри, но не е невъзможно. Имаме добър млад състав, което е хубаво, но пък футболистите са малко неопитни и тук влиза моята роля да им помогна със съвети. Всичко започна по добър начин - постигнахме добър резултат в Габала (0:0), а сега идва Дортмунд. Ще бъде интересно и ще проверим какви са ни силите.

-Как приемаш равенството с Габала в първия кръг?
-Както можехме да спечелим, така можехме и да загубим. Затова равенството беше справедливо. Търсехме победата, имахме своите положения. Всеки би казал, че сега Борусия е фаворит, но в днешно време във футбола не се знае нищо. Силите са изравнени, трябва да вярваме и мисля, че ще преодолеем групата.

-Ако трябва да избереш идеалния си отбор от петима футболисти, кои ще са те?
-Аз, разбира се, Иниеста, Мануел Нойер, Венсан Компани и Роналдо.