Порто победи Челси с 2:1 в дербито от група G на Шампионската лига и вгорчиха завръщането на Жозе Моуриньо на любимия „Драгао”.
С Порто спецът спечели Шампионската лига за първи път през сезон 2003/04. Това беше рекорден 152-и мач за вратаря на домакините Икер Касияс в турнира. С един по-малко има Шави Ернандес от Барселона. Порто е в серия от 13 мача без поражение във всички турнири.

Още във 2-ата минута Ясин Брахими, за когото през седмицата беше съобщено, че е желан от Специалния на "Стамфорд Бридж", се озова на стрелкова позиция, но не успя да затрудни Асмир Бегович. Челси отговори с великолепен удар на Сеск Фабрегас в долния десен ъгъл, но Икер Касияс плонжира и изчисти в корнер.

В 13-ата минута ветеранът отново показа високата си класа, след като Педро беше изведен сам срещу него и стреля от границата на наказателното поле, но стражът изби. "Драконите" поведоха в 38-ата минута. Брахими премина като на парад през Иванович и Зума в наказателното поле и отправи мощен удар, който Бегович със сетни сили изби с една ръка. Топката обаче попадна при връхлитащия Андре и той отблизо нямаше как да сбърка и изведе Порто напред – 1:0!

Секунди преди почивката Рамирес направи страхотен пробив и беше спънат точно пред наказателното поле. Зад топката застана Вилиан, който препарира безпомощния Касияс за 1:1.

В 51-ата минута трибуните тново избухнаха. При заучено положение от корнер Невеш центрира на близката греда, където капитанът Майкон изпревари Рамирес и насочи с глава топката в мрежата - 2:1! Отговорът на Челси не закъсня и малко по-късно Диего Коста излезе в удобна позиция и стреля силно, но шутът му се отби от напречната греда. До края с много усилия „драконите” успяха да запазят преднината си.

Това е 20-о участие на Порто в груповата фаза на турнира, а на старта тимът завърши 2:2 при визитата си на Динамо (Киев). През миналия сезон "драконите" достигнаха до 1/4-финалите, където победиха у дома Байерн (3:1), но загубиха с 1:6 в Мюнхен. Порто има 6 победи и 1 равенство в последните си 7 домакинства в турнира.

Порто – Челси 2:1
1:0 Андре (39), 1:1 Вилиан (45+2), 2:1 Майкон (52)

Порто: Касияс, Перейра, Мартинс Инди, Майкон, Маркано, Невеш (78-Евандро), Брахими (86-Освалдо), Андре (80-Лаян), Данило, Имбула, Абубакар

Челси: Бегович, Иванович, Зума, Кейхил, Аспиликуета, Фабрегас, Рамирес (73-Матич), Микел (62-Азар), Уилиан, Педро (73-Кенеди), Диего Коста