Масимилиано Алегри е близо до уволнение от треньорския пост на Ювентус само пет месеца, след като води „бианконерите“ на финал на Шампионската лига и спечели титлата в Серия „А“. През новия сезон обаче „Старата госпожа“ има едва пет точки в първенството след шест изиграни мача. Дори и победата над Манчестър Сити като гост в Шампионската лига не може да опази 48-годишния специалист от критиките.
 
Положението в Ювентус е типично за треньорската кариера на Масимилиано Алегри. Докато през миналия сезон „бианконерите“ бяха на върха заради ефекта „Алегри“, сега „Старата госпожа“ е жертва на дефекта „Алегри“. Характерно за кариерата на специалиста е, че винаги има силен първи сезон, а след това започва постепенен спад. Май точно това наблюдаваме и при шампиона на Италия.
 
За началото на треньорската кариера в нискоразредните Алианезе, Реал СПАЛ и Гросето се знае малко и не могат да се правят изводи, но за последващата му работа има достатъчно показателна статистика. Единствено Сасуоло може да се похвали само от ефекта „Алегри“. Треньорът работи със „зелено-белите“ само един сезон и под негово ръководство тимът категорично печели промоция в Серия „Б“ през 2008 г.
 
На 29 май 2008 г. Масимилиано Алегри поема Каляри и въпреки слабия старт от 5 загуби в първите пет мача, успява да класира тима от остров Сардиния в крайна сметка на девето място. Той прави това в условия на ограничени ресурси и отсъствието на играчи от топ класа. Постижението му носи наградата „Златна пейка“ за най-добър треньор в Серия „А“ според гласуването на останалите специалисти. През следващия сезон обаче Каляри е далеч от силното си представяне през 2008/09 и на 13 април 2010 г. Алегри е уволнен, докато тимът е на 12-о място.
 
През лятото на 2010 г. Милан назначава Масимилиано Алегри за треньор. Още в първия си сезон при „росонерите“ специалистът извежда тима до първата му титла от 2004 г. Въпреки второто място в последващия сезон Милан е тръгнал по стълбата надолу и усеща сериозно дефекта „Алегри“. Треньорът се задържа в клуба до началото на 2014 г., когато е уволнен. По това време „росонерите“ са на 11-о място в класирането, на 10 точки от Зона Европа и на 30 от лидера Ювентус.
 
Сега именно „бианконерите“ са тръгнали по надолнището след един сезон възход заради ефекта „Алегри“. Мнозина ще кажат, че представянето на Юве през миналия шампионат не е особена заслуга на Масимилиано Алегри, който наследи напълно готов отбор от Антонио Конте. Дали това е така, е въпрос на лично мнение.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ