Испания детронира европейския шампион Франция след успех с 80:75 след продължение в полуфинален мач на Евробаскет 2015. Звездата на „червените фурии“ Пау Гасол вкара рекордните за кариерата си в националния отбор 40 точки. Срещата беше наблюдавана от рекордните 26 922 зрители на стадион „Пиер Мороа“ в Лил.
 
Европейският шампион от 2013 г. Франция водеше в резултата малко преди края на мача, но силен финал на Испания доведе до истинско драматично развитие на двубоя. Испанците, които изоставаха през цялото време на двубоя, успяха да обърнат и да поведат с три точки, но 14 секунди преди края Никола Батюм вкара тройка и прати мача в продължение.
 
Добавените пет минути започнаха с размяна на кошове, но французите поведоха с три точки 1:14 минути преди края (75:72). След това Паул Гасол вкара осем поредни точки срещу нито една от страна на домакините и Испания стигна до победата и се класира на финала. Никола Батюм имаше шанс да изравни са 78:78, но пропусна три последователни стрелби от фаул.
 
Пау Гасол завърши с 40 точки и 11 борби за победата на тима на Серджо Скариоло. Серхио Родригес добави 15. Никола Батюм и Нандо де Коло вкараха по 14 точки за Франция. Руди Гобер се отличи с 13 борби. На финала в неделя (20 септември) Испания ще играе с победителя от другия полуфинал, в който Сърбия излиза срещу Литва в петък вечерта от 22:00 часа.