Новак Джокович спечели трета титла от Големия шлем за годината и общо 10-а в кариерата си, след като на финала на US Open се наложи с 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 над Роджър Федерер.
 
Срещата започна с 3,5 часа закъснение заради дъжд в Ню Йорк.

28-годишният сърбин показа по-добра и стигна до втората си титла от Откритото първенство на САЩ след триумфа си през 2011 г. Федерер направи 54 непредизвикани грешки и спечели само четири от общо 23 възможности за пробив в сервиса на Ноле.
 
Поражението попречи на 34-годишния швейцарец да стане най-възрастният шампион на US Open от 45 години насам. Той остава за момента със 17 титли от Големия шлем, последната от тях спечелена на „Уимбълдън“ през 2012 г.
 
Джокович прибави триумфа от кортовете във Флашинг Медоус към тези от Аустрелиън Оупън и „Уимбълдън“. Ако не беше загубата му от Стан Вавринка на финала на „Ролан Гарос“ през юни, той можеше да постигне рядко срещан календарен Голям шлем.
 
С десетте си титли от турнирите от Големия шлем Новак Джокович се нареди до американеца Бил Тилдън и вече е само на една от легендите Бьорн Борг и Род Лейвър.