Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи грамота на Международна федерация за фотографско изкуство (FIAP) и почетен плакет на Европейската федерация по борба на Янко Гъров на Първия международен фотосалон "Старт фото София 2015".

Събитието се проведе под патронажа на Международна федерация за фотографско изкуство (FIAP) и Фотографска Академия България "Янка Кюркчиева". След проведен конкурс, в който постъпиха 3166 фотографии на 311 автора от 39 държави, в салона останаха 260 снимки. За пръв път в изложба от подобен ранг у нас има тема "Спорт" с подтема "Светът и ние спасихме олимпийската борба". В нея са изложени 41 снимки, повечето от които на борбата.

"За мен е чест да присъствам на Първия международен фотосалон Старт фото София 2015. Тази изложба е уникална възможност да покажем спорта и спортната фотография като изкуство. За това поздравявам организаторите, че в навечерието на Световното първенство по борба, включиха във фотосалона и тема "Спорт" с подтема "Светът и ние спасихме олимпийската борба". За нас беше изключително важно този традиционен български спорт да остане в олимпийската програма и аз съм радостен, че с общи усилия успяхме да се преборим това да се случи", заяви министърът.

Неуморното око на Агенция БЛИЦ и Интермедиа Иван Григоров също бе сред отличените. Дългогодишният безспорен авторитет в българската фотография получи почетен диплом на FIAP.

Българската фотография имаше сериозна представителство в изложбата и получи следните отличия:
- Александър Иванов - най-добре представил се автор в Салона. Класирал се с 10 фотографии. Бронзов медал в раздела "Спорт" и грамота в раздела "Хора и улици".
- Радосвета Георгиева - златен медал на FIAP в раздела "Хора и улици"
- Димитрина Андреева - бронзов медал FIAP в раздел "Цветна фотография"
- Жечо Планински - златен медал на НСФА в раздел "Спорт"
- Димитрина Андреева, Иван Григоров, Десислава Игнатова, Минко Михайлов и Стоян Илиев с почетни дипломи на FIAP
- Янко Гъров с грамота на FIAP и почетен плакет на Европейската федерация по борба с председател Цено Ценов.

Медали получиха още фотографи от Великобритания, Италия, Китай, Бангладеш, Германия, Оман, Унгария, Румъния, Русия и други.