Исландия прави истински фурор в европейските квалификации, след като изненадващо победи с 1:0 при визитата си на Холандия в среща от група „А”. Исландците бяха победили „лалетата” с 2:0 на свой терен в първия им сблъсък от групата, а сега не само направиха поредна крачка към класирането си за европейското първенство, но и огорчиха дебюта на Дани Блинд начело на „оранжевите”, които намалиха шансовете си за директно класиране на турнира във Франция.

Новият капитан на домакините Ариен Робен се контузи и бе принудително заменен от Лусиано Нарсингх още в 32-ата минута, а две минути по-късно Бруно Мартинс Инди бе изгонен с директен червен картон след глупава реакция срещу Сигторсон при спряла игра.

Единственото попадение за островитяните бе реализирано след почивката в 51-ата минута от Гилфи Сигурдсон от дузпа. Исландците можеха да стигнат и до по-убедителен успех, но пропуснаха още няколко добри положения, а и удариха греда.

След шестия си успех в групата исландците продължават да са лидери във временното класиране на групата с 18 точки и почти сигурно ще се класират за европейското първенство. „Лалетата” остават трети с 10 точки и ако завършат на тази позиция в групата, ще трябва да играят допълнителен бараж за класиране на финалите във Франция.

Група "А"
Холандия - Исландия 0:1
0:1 Гилфи Сигурдсон (51-дузпа)