България приема Норвегия в една от най-важните си квалификации за Евро 2016. Срещата е от 21:45 часа на стадион „Васил Левски” и ще бъде излъчвана по БНТ и в БЛИЦ. Във временното класиране в група „Н” нашите национали са на четвърто място с 8 точки, докато днешният ни съперник е на трета позиция с 10. При успех тимът на Ивайло Петев ще изпревари Норвегия и ще заеме третото място, което дава право на участие в бараж за класиране на европейското във Франция.

Загубата в първия сблъсък с Норвегия в Осло обаче на практика задължава "триколорите" да търсят само и единствено победата тази вечер. Равенство и дори загуба не ни изхвърлят от сметките, но тогава България ще трябва да запише три победи в оставащите три мача. А те са гостувания на Италия и Хърватия и домакинство на Азербайджан.

Селекционерът Ивайло Петев отнесе много критики за избора на повиканите играчи, а допълнително му се стовариха и няколко проблема на главата. Той няма да може да разчита на двамата основни вратари – Владислав Стоянов и Николай Михайлов, а срещата пропуска и Валери Божинов.

На вратата ще стартира Божидар Митрев, а пред него в защита ще действат Йордан Минев, Александър Александров, Николай Бодуров и Веселин Минев. Ивайло Чочев и Светослав Дяков ще бъдат двойката в средата на терена, а Георги Миланов и Станислав Манолев ще действат по двете крила. Атаката ще води Илиян Мицански, а зад него ще действа Ивелин Попов.

Селекционерът на Норвегия Пер-Матиас Хьогмо също има да решава редица кадрови проблеми. Пал-Анге Хеланд, Адама Диоманде, Джошуа Кинг и Оле-Кристиан Селнес отпадат от групата за мача и няма да могат да помогнат в двубоя на „Васил Левски”.

Въпреки проблемите, България традиционно се представя добре срещу Норвегия и има поводи за оптимизъм. В изиграните 7 европейски квалификации нашият национален отбор има само една загуба - в тази кампания на 13 октомври 2014 година (1:2).
Селекцията на Ивайло Петев ще гони своята победа номер 50 в мачове за европейско първенство. Досега отборът има 49 успеха в изиграните 115 мача, като в тях е записал 27 равенства и 39 загуби.

Въпреки очакванията за малко зрители на „Васил Левски”, националите са длъжни да излязат пределно мобилизирани и да постигнат ценен успех в този така важен двубой.
БЪЛГАРИЯНОРВЕГИЯ
21:45 часа, пряко по БНТ
София, стадион „Васил Левски”
Съдия: Бас Найхуйс (Холандия)

Вероятни състави:
БЪЛГАРИЯ: Божидар Митрев, Йордан Минев, Николай Бодуров, Александър Александров, Веселин Минев, Светослав Дяков, Ивайло Чочев, Станислав Манолев, Ивелин Попов, Георги Миланов, Илиян Мицански
Контузени: Иван Иванов, Валери Божинов, Николай Михаилов, Владислав Стоянов
Наказани: няма
Треньор: Ивайло Петев

НОРВЕГИЯ:
Ориан Нюланд, Омар Елабделауи, Евен Ховланд, Вегард Форен, Том Хьогли, Пер Силян Шелбред, Стефан Йохансен, Хавард Нордтвайт, Александер Тетей, Александер Сьодерлунд, Йо Инге Бергет
Контузени: Пал-Анге Хеланд, Адама Диоманде, Джошуа Кинг, Оле-Кристиан Селнес
Наказани: няма
Треньор: Пер-Матиас Хьогмо

Нашата група "Н" за европейските квалификации