Димитър Бербатов се завърна на мястото, откъдето проходи към големия футбол. Завърна се в Гърция. Защо в Гърция, ще попитат някои. Защото Бербо направи първите си големи крачки в градчето Катерини, намиращо се в подножието на планината Олимп и съвсем близо до Солун, където от днес официално е футболист на ПАОК.
 
Денят е 15 декември, а годината 1998-а. Почти навършилият 18 години Димитър Иванов Бербатов попада за първи път в групата на мъжкия състав на ЦСКА за контролата с Катерини. Той влиза в игра в 46-ата минута и записва първия си неофициален двубой за „червените”, завършил при резултат 0:0.
 
Но това не е всичко. На 17 ноември година по-късно Димитър Бербатов е пак близо до Олимп. И отново близо до Солун. Този път в град Кожани. Тук Митко изиграва първия си неофициален мач за националния отбор на България. Той е на терена в последните 25 минути в приятелската среща, която националите губят с 0:1.
 
Тъй започва неговият дълъг и изпълнен с радости и тревоги път до футболния Олимп.
 
Оттам насетне историята на Бербатов я знаем всички. Отлична кариера в желязната Бундеслига с екипа на Байер (Леверкузен) и блестящо представяне по английските терени с фланелките на Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм. Докато вървеше по дългия път, Бербатов стана голмайстор на националния отбор за всички времена, спечели два пъти титлата на Англия, триумфира и с Купата на Лигата с отбелязан гол, окичи се с голмайсторския приз на Висшата английска лига, стигна и три пъти до финала в Шампионската лига. После поигра в Монако, а накрая по ирония на съдбата се завърна там, откъдето тръгна. Откъдето стартира победоносният му ход.
 
Сега Бербо е отново в подножието на планината Олимп, но вече не с намерението да я покорява. Защото го е правил. Нова слава не му е нужна, той отдавна си я има. Нови грандиозни успехи – също, той отдавна си ги е натрупал.
 
Някои ще кажат, ама защо на 34 години не избра я Япония, я Щатите, където големите звезди отиват, за да погреят още малко и да залязат ярко на футболния хоризонт. Ами защото Бербатов избра да залезе там, откъдето изгря. Защото София и особено родният му Благоевград са на една ръка разстояние от новия му дом. И защото стотици българи ще се грабнат на тумби и ще отскочат до стадион „Тумба”, за да го подкрепят.
 
Вярно, феновете на гръцкия Локо (Пловдив), както наричаме у нас ПАОК, са доста темпераментни. Те обичат силно, но и могат да те намразят неистово. Което още отсега си е знак към Бербатов преди предстоящите му изяви с черно-бялата фланелка. Това обаче няма да уплаши Бербо. Напротив, ще го амбицира още повече.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ