Германската Бундеслига е единственото първенство от Топ 4 в Европа, което излезе на печалба от летния трансферен прозорец тази година. Немският елит регистрира рекордни разходи за привлечени футболисти, но в същото време и най-високи приходи в историята от продадени играчи, повечето от които в английската Висша лига.

Общо 410,4 милиона евро похарчиха всички 18 отбора от Бундеслигата за 236 нови попълнения. В същото време те прибраха 476,1 милиона евро за продадени 215 футболисти, което показва положителен баланс от 65,7 милиона евро.

Най-големи разходи в Германия регистрира шампионът Байерн – 86 милиона евро, а с най-големи приходи е носителят на купата и суперкупата на страната Волфсбург – 95,3 милиона евро, повечето от които дошли от продажбата на Кевин де Бройне в Манчестър Сити за 74 милиона евро. Така ”вълците” излязоха на печалба от 40,1 милиона евро след сумиране на всички продадени и купени играчи.

Общо 11 от тимовете в Бундеслигата са позитивен баланс от трансферното лято, като след Волфсбург в класацията се нареждат Хофенхайм (33,5 милиона евро) и Майнц (25,8 милиона евро). Байер (Леверкузен) получи 61,5 милиона евро от продажбата на играчи, но похарчи рекордните в историята си 58 милиона евро.

Най-позитивен баланс от всички първенства в Европа има португалската Примейра Лига – 218,2 милиона евро (70,2 милиона евро инвестиции в нови играчи и 288,3 милиона евро от продажба на футболисти). Логично Порто (83,9 милиона евро) и Бенфика (76,5 милиона евро) са с най-позитивен баланс от всички клубове в Европа.

Най-много от продажба на играчи това лято е получил Монако (160,4 милиона евро), а позитивният му баланс е 76,1 милиона евро.

Заб.
Цифрите са на сайта transfermarkt.de