Григор Димитров започна успешно представянето си на US Open. Номер 17 в света при мъжете победи заслужено с 6:4, 6:2, 6:4 Матю Ебдън от Австралия. Нито за момент нашето момче не постави под въпрос крайния изход на срещата. Когато се налагаше, демонстрираше бързина и печелеше бързо. Вкара голям процент от първия си сервис (71%), като заби 8 аса и не допусна нито една двойна грешка.

В следващия втори кръг Григор Димитров ще се изправи срещу Михаил Кукушкин. 27-годишният руснак, състезаващ се за Казахстан, преодоля на старта Йен Сун-Лу. Контузия отказа тайванеца след третия гейм в третия сет при резултат 6:3, 6:3, 3:0 за Кукушкин.

Срещата на корт номер 5 започна с печелене на подаванията и от двамата. В шестия гейм обаче Григор показа нестабилност. Ебдън се възползва от това и още в първия дюс имаше преднина за пробив. Той обаче не успя да затвърди аванса си, като загуби и частта, и своя сервис, за да може българинът да поведе с 4:3. Това се оказа достатъчно за Димитров, който спокойно спечели сета при 6:4.

Втората част протече още по-бързо. Два ранни пробива позволиха на Григор Димитров да поведе с 5:1. В крайна сметка сетът бе затворен при 6:2 със сервис на нула от страна на хасковлията.

В третия сет Григор подходи може би малко наивно в петия гейм при резултата 2:2. Ебдън сервираше и се стигна до 0:40. Димитров сякаш чакаше грешка на съперника, до каквато в крайна сметка не се стигна. Защото австралиецът се добра до дюс и с много агресивна игра на мрежата спаси пробива, за да поведе с 3:2. Веднага след това Димитров възстанови набързо равенството, но освен това за много кратко време проби и затвърди превъзходството си за 5:3. Ебдън добави още един гейм към статистиката си, което направи и Григор за 6:4 в частта и спечелване на мача.