Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди наказанията на хванатите с допинг български щангисти, които бяха наложени от Международната федерация по вдигане на тежести през юни. Неприятната новина беше съобщена от Българската федерация по вдигане на тежести.
 
Както е известно, 11-те тежкоатлети, сред които най-добрите ни състезатели Иван Марков и Милка Манева, отнесоха санкции между 9 и 18 месеца, след като дадоха положителни проби за станозолол. След проведеното разследване, включващо и прокуратурата, бе доказано, че забраненият стимулант е попаднал несъзнателно в кръвта им, а вината за наличието му е в производителя на препарата „Трайбест“. Това позволи на Марков, Манева, Демир Демиров и Ивайло Филев да се разминат с доживотни наказания.
 
Решението на Спортния арбитражен сън не подлежи на обжалване. В тази връзка Българската федерация по вдигане на тежести ще свика на лагер наличните тежкоатлети. Те заедно с част подготвящите се за европейското младежко първенство да участват на Световното за мъже и жени през ноември, за да се опитат да запазят позициите ни за олимпийски квоти за Рио де Жанейро 2016.