Легендарният маршрут, който миналата година предизвика най-добрия ни планински бегач и ориентировач – Кирил Николов - Дизела, тази година бе преминат от него за рекордното време от 4 дни, 13 часа и 5 минути, официално потвърдиха от екипа му.

След първия неуспешен опит през 2014-а, сега Кирил се справи повече от блестящо. Стартът бе даден в 04:20 в понеделник сутрин на 24.08. и 600 км по-късно, в събота, на 28.08.2015г. той достигна нос Емине.

Основните почивки за сън бяха на х. Кашана, х.Тъжа и х. Чумерна, а последните 24 часа, Кирил спираше само за кратко на подкрепителни пунктове по трасето.

Заедно с него се движеше и снимачен екип от оператори и фотографи, които запечатаха моментите от историческото бягането. Кадрите се планира да бъдат превърнати във филм, който да продължи историята от миналогодишната лента – “Kom-Emine: Reach your Limits”.

Важна подкрепа за постижението на Кирил оказаха пейсърите, които на различните етапи от трасето бягаха с него. Атанас Кателиев, Цветомир Младенов, Венцислав Трифонов бяха основните трима пейсъри, а още седем  момчета идваха на различни места по трасето.

На н. Емине Дизела бе посрещнат от много фенове, бегачи, ориентировачи и приятели. След като рекордът бе официално записан, Кирил бе подложен на допинг тест от Комисията по допинг контрол.

След финала на бягането, Кирил Николов сподели: „Първо искам да благодаря на екипа, защото без тях нямаше да мога да постигна това време. Също така искам да благодаря на спонсорите за подкрепата. Този път нещата се случиха по начина, по който ги бяхме планували миналата година и всичко мина успешно.“

Tова е Кирил Николов – Дизела:
Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:

* Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
* 6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
* 1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “КалеванРасти” през 2010 и 2012 г.
* Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011, 2012 и 2013.
* 2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула, 2015г.
* 2-ро място на Olympus Marathon, 2015г.

Организацията на проекта и тази година отново бе поета от XCoSports България.