Пълен комплект медали спечелиха днес българските национали на провеждащото се в Пловдив Световно първенство по Таекуон-До ITF. Рами Шау извоюва титлата в категория над 85 кг., Антон Огорелков (57 кг.) добави сребро, а Амалия Колева (57 кг.) бронз.

Дебютантът при мъжете Рами Шау се наложи на финала над украинеца Баграт Адамия. Бурно подкрепян от няколкостотин българи, Рами получи 3 от съдийските гласове в своя полза срещу 1 за противника.

„Чувството е неописуемо. Не съм си и представял, че ще стана световен шампион. Всичките ми противници бяха много добри. Ако трябва да съм честен, мислех си, че ще загубя още на четвъртфиналите от руснака Денис Мартшевич, който е бивш световен и европейски шампион. Надиграх го и постепенно придобих повече самочувствие. С моя треньор избрахме печелившата тактика за финала и съм безкрайно щастлив, че успях да спечеля златния медал. Това е исторически момент за мен. Посвещавам този триумф на семейството, ръководството на федерацията и на моите съотборници“, сподели със сълзи на очи Рами.

Сълзи от радост имаше и по лицето на друг от дебютантите ни при мъжете – Антон Огорелков. Талантливият ни национал завоюва сребърен медал в категория до 57 кг., след като на финала отстъпи с 1:3 съдийски гласа от непобедимия Евгени Оцимик (Русия). Въпреки травмите, които получи в предишните мачове, Антон игра със самочувствие и беше активен през цялото време, но в крайна сметка успехът отиде на сметката на руснака. След срещата Оцимик похвали своя противник и обяви, че това е най-добрият съперник, срещу когото се е изправил от началото на първенството в Пловдив.

„Той е уникален състезател, с много голям опит. Трикратен световен шампион и многократен европейски. Дадох всичко от себе си и съм щастлив и приятно изненадан, че дори един от реферите отсъди в моя полза. Не съм си представял, че още в дебюта си на Световно първенство ще спечеля медал и съм много горд от това. Благодаря на прекрасната публика за подкрепата“, коментира Антон Огорелков.

Амалия Колева оформи пълния комплект от медали, които страната ни спечели днес. Състезаващата се в категория до 57 кг. Амалия, загуби на полуфиналите в напрегнат и равностоен сблъсък от Алина Нашчинец (Украйна).

Минимум бронзов медал си осигури и Мирела Чилингирова в категория до 75 кг., след като с победата над Линда Деучова (Чехия) достигна до полуфиналите.

До края на деня на татамито ще видим още и Любомир Бакалски (64 кг.) и Илиан Томанов (85 кг.).