Един българин стана център на внимание в Барселона. Не всеки ден се случва подобно нещо. Преди беше Христо Стоичков, сега е младият ни баскетболист Александър Везенков. Талантът бе представен официално като ново попълнение на каталунците и вече започна тренировки.

Докато малкият Везенков се потеше на първото си занимание под ръководството на Шави Паскуал и редом до звезди на европейския баскетбол един сблъсък на титани разтърси хълма Монтжуик. Римляните са наричали това място Монс Ювис в чест на бог Юпитер. Изключително красиво място, издигащо се над града, в който е разположен Национален дворец, етноложки и археологически музеи, амфитеатър, ботаническа градина и Олимпийския център. Магическият фонтан на Монтжуик се е превърнал в една от най-популярните забележителности на Барселона.

21.jpg

Точно в 20:15 часа каталунско време на централния корт на комплекса на хълм Монтжуик започна загрявката на двамата съперници. От двете страни на мрежата се появиха топ мениджърът Лъчезар Танев и директор №1 в историята на баскетбола Сашо Везенков. Виден гост на сблъсъка на титаните бе легендарният импресарио Хосе Мария Мингея. Двубоят естествено имаше и съдия - доскорошният треньор, душа и сърце на баскетболния "Левски", а от скоро и шеф - Константин Папазов.

Както се очакваше, сблъсъкът предложи много интрига и беше близо до трилър по сценарий на Хичкок. Още в първото подаване Везенков успя да пробие Танев за 1:0. Последва равенство 1:1 и 2:2 гейма. Танев дръпна с 3:2 и проби за 4:2, след което затвърди пробива за 5:2 гейма. При 5:2 съдията на стола бе принуден да отиде до тоалетна и анализирайки логичния завършек - победа на Танев, за всеобщо учудване след завръщането си стана свидетел на пълен обрат. Везенков спечели пет поредни гейма и поведе със 7:5. В този момент Папазов типично в свой стил успя да издейства от домакина на корта наплитане на ракетата на Везенков. За негов ужас обаче наплитането донесе само негативни резултати на баскетболния шеф. Ключов се оказа 13-ият гейм в мача, когато на три пъти Везенков имаше предимство при 40:40 и не успя да направи пробив, което доведе мача до резултат 7:6. Танев "проби" за 7:7, след това спечели за 8:7.

22.jpg

Предстоеше 16-ти гейм, в който двамата съперници изтощени от дългата битка направиха гейм, в който имаше 10 пъти равенство. Подаването спечели сервиращият Везенков за 8:8. Пред вече пълните трибуни на корта играчите се изправиха пред решителен тайбрек. Танев поведе с 1:0 точки, последва изравняване за 1:1. Футболният мениджър направи минипробив за 2:1, при което смразяващата тишина на корта бе прекъсната от телефонен звън. В битката се "намеси" съпругата на Везенков - Яна. Явно флуидите й повлияха негативно и Танев направи пет поредни точки за 7:1. Заслужена победа на Танев, който освен че е носил екипировката на Федерър, често копираше и успешната му игра сервис - мрежа. Трябва обаче да се отбележи, че Сашо Везенков бе принуден да се пребори с трудностите от предоставените му условия - чужда ракета, чужди маратонки и чужди гащета.

Днес преди решителния реванш Везенков ще посети елитните спортни магазини на Барселона (след договора на сина му спокойно може да си позволи и най-скъпата селекция екипировка и ракета на Роджър Федерер). Сблъсъкът е обявен за 19:30 часа. След това, което двамата предложиха на своите фенове, централният корт на Монтжуик да бъде препълнен. Безспорен е авторитетът на Лъчо Танев в Барселона, но явно атрактивната игра на двуметровия гигант представлява интерес за тенис аматьорите от клуб Монтжуик. Най-вероятно, ако Хосе Мария Мингея беше забелязал Везенков в по-ранна възраст, можеше да направи от него доста добър професионален тенисист. Мнозина от присъстващите се питаха, колко би бил силен евентуален тандем между двамата съперници. От всички най-доволен бе съдията, който без значение от изхода на мача, се знаеше, че ще вечеря на аванта. Въпреки огромното желание на Везенков превъзбуден от големия успех домакинът Танев се оказа ларж и пое вечерята.