Слънцето на студена Финландия Киира Корпи вече няма да грее над състезателния лед. 26-годишната фигуристка официално обяви края на състезателната си кариера, след като от около месец се говореше за това, пише Красивата страна на спорта. В последните години тя беше преследвана от поредица контузии.

„Главната емоция сега, когато казвам „край“ е благодарност. Благодарна съм, че имах шанса да се състезавам и да работя с толкова много професионалисти. Срещите ми с различни хора, контактите ми носеха радост. Благодаря на семейството ми, треньорите, федерацията, олимпийския комитет, спонсорите за подкрепата. Отне ми доста време да взема това решение. Все още обичам да се пързалям, тренирах през лятото, чувствах се добре, но я нямаше мотивация. Ще продължа, но не като състезател“, заяви родената през 1988 година Киира.

Красивата спортистка има звезден статут в родината си и изглеждаше в най-добрата форма в кариерата си през 2012 година, когато започнаха проблемите. Тя получи разтежение и травма в бедрото и пропусна Световното първенство. След завръщането си спечели четвъртата от петте си национални титли, но не успя да отиде на Европейското и Световното заради възпаление на ахилес. След операция през 2014-а тя участва в три състезания – спечели Голдън спин, петата си национална титла и записа разочароващото 31-о място на Световното.

Без съмнение Корпи е от състезателите, които оставиха своя отпечатък във фигурното пързаляне. Винаги елегантна, с усмивка на лице, тя успя да извоюва три медала от Европейски първенства, участва на две Олимпиади и спечели сърцата на феновете.