Екстремният бегач Кирил Николов стремглаво преследва подобряването на рекорда на Ком - Емине. Дизела вече трети ден се раздава по маршрута, като финалът в сряда беше чак в 2:30 часа през нощта. Николов поспа на хижа Тъжа и в 9:00 часа в четвъртък продължи по най-дългия туристически маршрут в България.

Целта му е да достигне нос Емине за по-малко от 5 дни. Миналата година Дизела направи неуспешен опит, а през тази предизвикателството е двойно, защото наскоро Божидар Антонов измина разстоянието за 5 дни, 10 часа и 10 минути, което е с 3:50 часа по-добро време от историческото постижение на Любомир Палакарчев отпреди близо 30 години.

Към момента Кирил Николов се представя отлично. Самият той определи втория ден като най-труден - минаването през Централен Балкан. Именно на най-високата точка се очакваше да спре за нощувка - връх Ботев, но смело "настъпи газта" и стигна до Тъжа. В четвъртък Дизела продължава да прави чудеса от храброст. Малко преди 21 часа стигна Предела на Прохода на Републиката, където "презареди" и продължи към хижа Буковец (над Твърдица). До нея Кирил Николов достигна и веднага се отправи към връх Чумерна, където екипът му го очаква, за да нощува в хижата.

Справка на БЛИЦ показва, че от старта на връх Ком до Буковец времето на Дизела е 68 часа и 10 минути.

Движението на Кирил Николов може да се следи на интернет страницата му в реално време, както и ТУК!




Тръгването от хижа Тъжа:

дизела_тъжа_2.jpg

Гара Кръстец (18:40 часа в четвъртък):

дизела_кръстец_1.jpg

Презарежда на Предела (Проход на Републиката):

дизела_предела_1.jpg
* Снимка: Тодор Азманов