Днес е един от най-паметните дни за българския баскетбол в последните повече от 20 години. Талант №1 у нас Александър Везенков бе представен като ново попълнение на европейския гранд Барселона. Сашо взе №14, а на пресконференцията присъстваха освен баща му Сашо Везенков, бившият национален селекционер и бъдещ шеф на "Левски" Константин Папазов, топ мениджърът Лъчезар Танев и колегата му Любо Бонев. Ето какво каза Тити Папазов пред БЛИЦ за трансфера на Везенков и цялата обстановка около представянето му:

-Тити, как се почувства като българин и сънародник на момче, което днес бе в центъра на събитията в Барселона?
-Аз многократно в последния месец заявявах, че ние реално не оценяваме какво притежаваме. Трябва да бъдем щастливи, че българският баскетбол, който безспорно трябва да признаем, че не е на добро ниво, в лицето на Александър Везенков, получава ракета носител, която може да ни изтегли отново поне да бъдем част от европейския елит. Тъй като ние отдавна сме изубили тази възможност.

-Как приеха Везенков в Барселона, как протече представянето му?
-Във всички случаи Барселона е един от най-великите клубове в света. Футбол, баскетол и хандбал са заедно, под една шапка като управление. Всичко е изпипано до най-малкия детайл, всичко е перфектно. Самата пресконференция беше на много високо ниво. Това, което ме направи най-много щастлив, е, неговото поведение - нормално е да има нотка на притеснение, но Сашко е много възпитан и отговорен. Неговата харизма и начинът, по който отговори на последния въпрос, от сърце и естествено, съвсем достойно и без никакъв фалш, зарадва цялата аудитория. (На последния въпрос, как се чувства редом до такива играчи, Везенков каза - "В интерес на истината съм много щастлив, досега ги бях гледал само по телевизията.) Видяхте в поведението на Сашко каква непринуденост имаше по време на пресконференцията в България. Може би едно от нещата, които му помагат, е, че много малко е живял в България. Радващо е, че все още никой не му завижда. Аз лично се чувствах невероятно развълнуван, знаете, че при мен е трудно, емоцията е водеща (смее се). Толкова много се радвам и се чувствам горд. Имах щастието да говоря десетина минути с треньора на Барселона Шави Паскуал, а преди това със спортния им директор Жоан Креус. Именно Креус още на представянето каза, че Везенков идва от голяма баскетболна фамилия в България, баща му е бил капитан на националния отбор. Везенков-старши в момента е един щастлив баща.

Още веднъж ще кажа, че ние не оценяваме какво се случва. Със сигурност обаче не е нормално на представянето на Везенков да няма нито един български журналист. Това не е упрек към вас, а към всички, които се занимават със спорт и журналистика. Не са много събитията, дай боже да ме опровергае времето, на които българин е център на вниманието в колос от калибъра на Барселона. Преди 25-26 години тук, в Каталуня, се появи Стоичков. Дай боже да не чакаме още толкова да се появи някой нов след Везенков. Ние имаме талант и диамант, който трябва максимално и позитивно да използваме. Радващ е и фактът, че сутринта първият, който се е обадил на Везенков да го поздрави и да му пожелае успех в Барселона, е премиерът Бойко Борисов. Пожелания за успехи е получил и от министъра на спорта Красен Кралев. Това е пътят и с взаимна помощ трябва да помагаме на спорта.

6_3.jpg-Смяташ ли, че името Христо Стоичков ще помогне на Везенков в Барселона?
-Цяла Каталуня обича именно неподправения темперамент и това, което имаше Ицо. Убеден съм, че малкият Сашо е много готов въпреки 20-те си години, изключително възпитан и раздаващ се, да успее да покори сърцата на каталунците, както направи Стоичков. На нас българите поне не може да се отрече, че играем с дух, себераздаване и отдаденост. При Везенков е радващо, че въпреки успехите стои здраво на земята. Пожелах му да успее с играта и поведението си да спечели сърцата на каталунците.

-Какво ти каза Шави Паскуал?
-Чувства се щастлив, че е успял да излезе победител от битката за Везенков. Защото това е победа, при положение, че го искаха Ефес Пилзен, ЦСКА Москва, Олимпиакос и Панатинайкос. Всички са убедени и нямат грам съмнение в класата му. Той откровено говореше и в съзнаниетго му присъстваше Везенков като равноправен член на отбора. Убеден съм, че ще му даде и сериозна роля в тима. Вярват в него, доказва го добрият договор, високата клауза за преотстъпване в Америка и Европа. Те оценяват това, което са успели да постигнат. Пожелавам на Шави Паскуал Барселона да се класира за финалната четворка на Евролигата в Берлин, но без да ми се сърди, ще стискам палци на Фенербахче (треньор е близкият приятел на Тити - Желко Обрадович) и ЦСКА Москва (с треньор Димитрис Итудис, който също е близък до Папазов). Барселона остава на трето място, а MVP на турнира нека стане Сашо Везенков.

vezenkov_barcelona5.jpg-Посрещна заедно с децата Везенков на летището...

-(смее се). Сашко е изключително чисто дете. Не е тайна за никого надпреварата в годините между Сашо Везенков-старши и Тити Папазов. Във всички случаи смятам, че той е зарадван от това, което измислихме на летището. Няма човек на света, на който да покажеш добрина и да не се зарадва. Искрено се надявам да сме му създали настроение. Има голяма психологическа бариера за него, тъй като Барселона е висок етаж в световния баскетбол. И на 20 години да стъпиш там е доказателство за класа. В крайна сметка той най-добре може да играе баскетбол. Тук нищо няма даром. В Барселона и в тези отбори нищо не се дава току така. Тук много му се радват. Трябва му малко подкрепа в началото, всичко останало го може - има и талант, и качества. Той на 20 години стана лидер на Арис само защото е отборен играч. Това са неща, които не се тренират - или ги имаш, или ги нямаш. Надявам се да е жив и здрав.

-Ще присъстваш ли на първата тренировка на Везенков в Барселона?
-Естествено, че е много важна първата тренировка, но много по-важен е сблъсъкът на тенис между Лъчезар Танев и Сашо Везенков на кортовете на Монтжуик. Да не ми се сърди Шави Паскуал и Сашко (смее се), но тренировка на Барселона мога да гледам и друг път. Обещал съм да бъда в средата на мрежата по време на тенис двубоя, на еднакво разстояние от Танев и Везенков. Който победи, на другия се пада огромната чест да почерпи тази вечер.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ