Станимир Стоилов и воденият от него Астана (Казахстан) постигна историческо класиране в групите на Шампионската лига. Отборът направи равенство 1:1 в реванша с АПОЕЛ (Кипър) и влезе в груповата фаза на турнира. Агенция БЛИЦ е първата българска медия, пред която Станимир Стоилов даде интервю след историческия успех:

-Господин Стоилов, поздравления за успеха? Очаквахте ли подобно нещо като треньор на Астана?
-Да ви кажа честно не очаквах да се случи. Отборът ни все още не е готов да играе на толкова високо ниво. Момчетата играха припряно на реванша, не показаха това, което могат. Въпреки това фактите са следните, когато от шест квалификационни мача, спечелиш три, в два завършиш наравно и загубиш само един, значи имаш място в групите.

-За втори път преживявате подобно нещо. Ако за вас този успех не е новост, как го приеха в клуба, футболистите, феновете на Астана?
-Отборът се прибра в Казахстан, момчетата бяха посрещнати като герои. Над 6000 души са били по улиците и са ескортирали автобуса от летището. Това е оценка за работата на мен, помощниците ми и всички играчи. Момчетата наистина заслужават да са в групите.

-Това че работихте в Кипър помогна ли ви да подготвите футболистите и да преодолеете АПОЕЛ?
-В днешно време не е трудно да разучиш който и да било съперник. Но работата ми в Кипър наистина ми помогна, знам техния манталитет, начин на работа. Бях сигурен, че няма как да ни победят на реванша. Дори след като ни вкараха гол, знаех, че ще отбележим и няма да загубим.

-Кои отбори си пожелавате за съперници на жребия довечера? (18:45 часа българско време).
-Не мога, а и няма как да имам предпочитания. Знаем, че ще бъдем аутсайдери от позицията на четвърта урна. Надявам се на нашия стадион "Астана Арена" да вземем точки и да покажем, че не случайно сме се класирали в групите.

-Върнахте ли се години назад, когато за първи път влязохте в групите като треньор на "Левски"?
-Да ви кажа честно, "Левски" беше по-обигран отбор, по-готов да направи този пробив до групите в сравнение с Астана. На реванша преди години срещу Киево всички смятахме, че сме длъжни да успеем и да влезем в групите. Докато сега като че ли не можеше да си поставим такъв ултиматум.

-Какво ще кажете на критиците в България, които през годините са се съмнявали в успехите ви?
-Вижте, няма как един треньор или човек да бъде харесван от всички. Знам, че винаги ще има критики. Но нека бъдат градивни. Аз и моят екип продължаваме и сме готови да се учим от подобни критики. Само ще кажа, че във всеки един отбор, който съм водил, заедно с моите асистенти сме работили от сърце. Опитвали сме се да направим така, че този отбор да играе добре и да побеждава, да има свой собствен стил. Някои казват късмет. Късмет, късмет, но не може всичко да е късмет, резултатите са плод и на добра работа. Радвам се, че успяхме, това наистина е чудо за Казахстан и футбола в страната.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Урните за жребия за груповата фаза

ПЪРВА УРНА: Барселона, Челси, Байерн, Ювентус, Бенфика, ПСЖ, Зенит, ПСВ Айндховен

ВТОРА УРНА:
Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид), Порто, Арсенал, Манчестър Юнайтед, Валенсия, Байер (Леверкузен), Манчестър Сити

ТРЕТА УРНА:
Шахтьор (Донецк), Севиля, Олимпик (Лион), Динамо (Киев), Олимпиакос, ЦСКА (Москва), Галатасарай, Рома

ЧЕТВЪРТА УРНА:
БАТЕ Борисов, Борусия (Мьонхенгладбах), Волфсбург, Динамо (Загреб), Макаби (Тел Авив), Гент, Малмьо, Астана