Хокейната федерация на Русия беше глобена с 80 000 швейцарски франка заради поведението на националния отбор на страната по време на церемонията по награждаването на медалистите от световното първенство в Чехия през май.
 
След финала, който „сборная“ загуби с 1:6 от Канада, играчите и щабът на руския тим напуснаха церемонията преди изпълнението на канадския химн и вдигането на знамената на отборите, заели първите три места.
 
Дисциплинарната комисия на Международната федерация по хокей на лед (IIHF), след като разгледа видеозаписа от церемонията, счете, че капитанът на Русия Иля Ковалчук е провел разговор с треньорите, а след това и останалите играчи, които насочил чрез жест с глава към изхода.
 
Голяма част от руския тим напуска веднага ледената площадка, като остават само няколко играчи, които малко след това също излизат от терена. Останалата част от церемонията протича в отсъствието на Русия. Поведението на „сборная“ е прецедент, тъй като в досегашната история на световните първенства нито един отбор не е напускал преди края на награждаването.