Станилия Стаменова донесе много радост на България, спечелвайки световната си титла 200 метра едноместно кану. Състезателката ни триумфира на шампионата в Милано. Стаменова, която има и две европейски титли в дисциплината, каза, че се е състезавала с болки в рамото. Тя обаче проявила геройство и заслужено трудът й беше възнаграден.

"Очаквах тази титла, напътствията на моя треньор Николай Бухалов преди финала бяха "Спокойно, давай, ти можеш!". Това ме зареди с допълнителна увереност. Изминах цялата дистанция според неговите указания за техника и посока на вятър. Посвещавам златото на всички мои близки, които ме подкрепяха. Лишенията, изморителните тренировки се увенчаха с успех, за което съм безкрайно щастлива", коментира Стаменова.

„Две поредни години титлата ми се изплъзва за много малко, но този път не успя. Явно формата ми сега е по-добра. Определено бях спокойна преди старта. Първите две гонки ги проиграх тактически, успях да съхраня сили и това ми даде възможност да се раздавам максимално на финала", разказа пред bTV Стаменова.

"Подготовката ми мина добре. Имам проблеми с рамената. Дясното ми рамо е възпалено и има съмнение за разкъсани сухожилия и възпален хрущял, но въпреки болката успях да направя една добра подготовка", добави златната Станилия.

"До момента световните титли са печелени само от състезателки от Канада и това е първата титла, която е за състезателка от друга държава, затова е с много голяма тежест. Това се води олимпийска дисциплина, защото в Токио 2020 г. ще присъства в програмата. За смяна на дисциплината сега не мога да кажа, защото трябва да сменя лодка и да отида в каяка, за да спечеля квота за игрите в Рио през 2016-та, а това е много трудно, но нищо не се знае”, сподели Стаменова.

"16 години отдадени на спорта, 5 години в кану-каяк, много треньори по пътя си, на които дължа изграждането ми като характер и спортист. Имам честта да съм работила и да познавам светила на българския спорт, които са били пример за мен! Радостни от постигнатото, нека си пожелаем повече здраве и късмет за напред", написа Станилия във "Фейсбук", публикувайки снимка с Николай Бухалов.

_________________________________.jpg