Сезонът в „А” група набира скорост, а клубовете почти окомплектоваха своите състави. Лятото за нашите стандарти беше, горещо като редица клубове подмениха почти изцяло съставите си. Част от елитните ни тимове бяха много активни, докато други привидно пасуваха. С оглед на всичко това решихме да разговаряме с футболния агент Милко Бански, който да направи анализ на случилото се в българските тимове по време на лятото.

- Здравейте, г-н Бански. Къде ви намирам? Бих искал да поговорим за случващото се на трансферния пазар в настоящия прозорец.
- Здравейте. Радвам се, че се чуем. В София съм. Това лято агентите пътуват по-малко..

- Може ли да говорим за някаква тенденция, може ли да се каже нещо конкретно за трансферите в българския футбол. В каква посока се развиват нещата?
- Да, посоката определено е предимно навътре. Там клубовете ни бяха по-активни. Повечето потърсиха хора да попълнят места, които освободени от напускащи като свободни агенти играчи. С доста състезатели се разделиха в „Левски” и Лудогорец. Основни фигури напуснаха „Ботев” и Славия. Литекс също привлече нови играчи. Леко по-пасивни останаха Черно море. Берое пък почти изцяло се опря на попълнения от България. Новаците в „А” група също не пасуваха. Бергонси и Маркиньос в Пирин си беше истинска изненада за мен. Локомотив (Пловдив) с обичайния нов французин...

Доста играчи останаха свободни агенти през лятото, след изтичане на договорите или след прекратяването им по взаимна договореност. Някои търсят клубове и до днес, други вече пробват късмета си на друго място. Затвърди се обаче тенденцията, че българският шампионат трудно изнася играчи зад граница. Напоследък трудно събираме дори внимание върху наши състезатели.

- Темата с трансферите остава леко скрита за обикновения любител на футбола? Може ли да кажете къде беше най-горещо трансферното лято и къде беше спокойно?
- Най-динамично беше в Разград. Сериозни играчи за нашия шампионат напуснаха Лудогорец. Сериозни и като бройка, сериозни и като качества. Ешпиньо, Барт, Абало, Безяк и компания бяха атакувани от доста агенти и директно от клубове. Това бяха апетитни трансферни цели и играчи, с които доста агенти навъртяха доста телефонни сметки. Като прибавим Юнес Хамза и нашия Златински там наистина беше горещо. Но тази горещина не докосна клуба, те бяха свободни агенти.

Горещо беше в офиса по други поводи. Продажбата на Кайсара е голям успех за всички в Лудогорец, от тези, които го привлякоха, през всички работили с него, до тези, които направиха сделката по продажбата. Имах възможност да следя настроенията в Шалке по време на сделката чрез партньори в Германия. Поздравления за всички в мениджърския екип на Кирил Домусчиев и за самия него. Тази сделка те отиграха перфектно.

Това стартира поредица от входящи трансфери. Набързо в клуба дойдоха 3-4 нови състезатели. Това са били хора наблюдавани отдавна. Знам от опит, че стихийни трансфери няма. Когато плащаш пари нещата се опипват отдалеч... Последен се появи и така чаканият нападател.

Всичко това, за хората непознаващи материята са просто едни нови състезатели, но всъщност става дума за сериозен труд и много усилия свързани с доста интереси, пари и сложни преценки. Очакваме да видим резултата.

- Какво се случва в другите клубове?
- Навсякъде е различно, индивидуално. В „Левски” стъпват на пръсти. Не бързат. Няма онази припряност носеща голям риск. Традиционно се обърнаха към холандския пазар. Тази година има ясни финансови критерии и не допускат изключения. Това прави нещата бавни, мудни и дори невъзможни. Разделиха се с основни играчи, трудно попълниха с нови, но това пък дава шанс на младите в състава. Бих откроил привличането на Де Ноер и Костадинов като свободни агенти. Мисля, че това са попаденията в селекцията.

В Славия тече подмяна на състава вече 6 месеца. Умно дадоха под наем играчи в Казахстан. Те се представят там отлично и вероятно ще се стигне и до продажба.

В Берое заложиха изцяло на познати имена от българския шампионат. ЦСКА и Локомотив (София) станаха донор на играчи. Божилов и Коконов от Черно море също избраха Стара Загора. Това в голяма степен носи по-малък риск от грешки в селекцията, но дава известна предвидимост за противниците.

Литекс има традиция вече да продава в Турция. Добра сделка и за Литекс, и за самия Васил Божиков. По входящите трансфери на чужденци е добре да изчакаме с оценките.

Пловдивските клубове са на един хал. Неясно бъдеще. Това блокира идеите за изграждане и окомплектоване на състав по желание на треньора. Взема се каквото има, а не каквото е нужно. В „Ботев” все още витае добрата организация в клуба наследена от доскорошния финансов рай. Незаменими остават напусналите Цветков, Иршак и Страховяк.

- Заговорихме за „Ботев”. Вашият клиент Александър Колев цяло лято бе свързван с „Левски”, както и с редица чуждестранни клубове. Да очакваме ли новини около него?
- Алекс започва да набира височина. Не беше играл 8 месеца. Трябват му още мачове, още голове. Убеден съм, че той ще вдига нивото си. Всеки следващ мач ще го прави по-уверен и по-опасен за противника. Той е доста трудолюбив, работи много и най-важното цели се високо. Мисля, че е играч с бъдеще. „Ботев” ще спечелят от него. Чух, че търсят още нападатели. Не знам какви? Не знам кой търси? Не знам кого търси? Колев е конвертируема стока. Възможно е да има оферта за него още сега, до края на август. В Русия трансферният прозорец е до 6 септември. Още два гола и всичко е възможно.

В Локомотив (Пловдив) сякаш е спокойно. Понеже говорехме за спокойно трансферно лято. В Монтана нещата също вървят гладко, отбор сглобен преди година. Сега само добавиха централен нападател от „Б” група, представящ се отлично, и още двама български играчи. В Пирин всичко е като миналата година с изключение на двамата бразилци. Мисля, че им трябват още поне трима нови.

Във Варна нещата останаха спокойни. Нямаше резки движения. Някак леко се разделиха с Божилов и Коконов, но пък привличането на Бурабия бе отличен ход. Продължиха умно договорите на Клок и Бургхард.

- Какво предстои? Знаем, че най-интересно е в края на трансферния прозорец.
- Мисля, че скоро ще научим къде ще се състезава най-добрият и популярен български играч в последните години. За Бербатов все още има доста желаещи. Не вярвам в това привидно затишие по темата. Знам отлично за интереса на няколко клуба. Може би Митко ще избере бъдещето си към края на трансферния прозорец.

Владимир Гаджев също скоро ще приеме някоя оферта, а „Левски” вероятно ще вземе още един играч.

Не съветвам българските клубове да взимат играчи в този период. Състезателите, които са по джоба ни, в този момент са без подготовка, без игрова практика и явно нежелани до сега от никого. Разбира се има и изключения...

- Самите агенти – Вие и колегите ви, доволни ли сте от работата през последните месеци?
- Световният футбол не е в най-добрите си дни. За намаляване на бюджетите говорят не само у нас. Но това е пазар като всеки друг. ФИФА също промени правилата по отношение на посредниците. Всичко това утежни бизнеса. Изчезнаха лесните пари. Изчезнаха незаслужените комисионни.

В момента работя по трансфер на холандец в Албания. Македонски агент прави сделка в Полша с бразилец. Бразилец играл в България е пред подпис в Турция. Това е нашето ежедневие.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ