Атлетик (Билбао) спечели Суперкупата на Испания. Баските си бяха осигурили комфортна преднина още след първата срещу на „Сан Мамес” след гръмката победа с 4:0 и отидоха спокойни за реванша. Той завърши 1:1 и Атлетик ликуваше с трофея.

Сблъсъкът на „Ноу Камп” не оправда очакванията, въпреки старанието на домакините. Каталунците помнеха гръмки победи над баските, сред които и 7:0 от 2001 година, но статистиката беше категорична - Барса няма спечелен двубой след 0:4 в първата среща.

Треньорът Луис Енрике направи някои промени в състава на Барса. Клаудио Браво замени Тер Щеген на вратата, след като германецът пусна 8 гола в предишните два мача. Сред титулярите се завърнаха Машчерано, Ракитич и Иниеста. Педро отново получи място в атака.
Още с първия съдийски сигнал домакините обсадиха вратата на Ираисос. В 6-ата минута гредата спаси гостите. Меси се върна към центъра, за да поеме топката и изведе перфектно Иниеста зад защитата. Халфът прокара пас до Педро, който стреля в тялото на защитник. При последвалия корнер Пике стреля от въздуха, но шутът му разтресе гредата.

В 38-ата минута Ерасо се възползва от грешка на Педро, отне топката, финтира Машчерано и влезе в наказателното поле, но вместо да подаде на свободния Адуриц, реши да стреля в близкия ъгъл и не бе точен.

В 43-ата минута трибуните избухнаха в оваци. Суарес отклони с глава центриране на Ракитич към Меси. Аржентинецът с прекрасен удар от въздуха прати топката в мрежата – 1:0.

След паузата обаче футболистите на Атлетик успокоиха темпото и не дадоха на опонента си да си помисли нито за миг, че чудото е възможно. В 56-ата минута нервният Пике се разкрещя на страничния съдия заради една невдигната засада. Заради реакцията си Жерар получи червен картон и Барса остана с 10 души на терена.

Четвърт час преди края всички надежди на каталунците се разбиха на парчета. При една бърза контраатака Де Маркос се пребори с Матийо и отклони към свободния Адуриц. Таранът стреля в тялото на Браво, но при добавката реализира за 1:1. В първата среща Адуриц заби впечатляващ хеттрик.

В 86-ата минута и Атлетик остана с намален състав. Резервата Кике Сола влезе брутално с бутоните срещу Машчерано и логично беше пратен предсрочно под душовете.

Битката беше трета за съперниците в последните няколко месеца, като Барса спечели финала за купата на Краля с 3:1 в края на май, но преди дни загуби с 0:4 в Билбао именно за Суперкупата.

Това е първо отличие за Атлетик от 31 години насам след историческия успех през 1984-а. Тогава отборът спечели титлата на Испания, Купата на краля и суперкупата на страната.

Барселона: Браво, Дани Алвес, Пике, Машчерано, Матийо, Ракитич (68 - Сандро), Бускетс, Иниеста, Меси, Педро (68-Мунир), Суарес

Атлетик (Билбао)
: Ираисос, Боведа, Ечеита (68 - Елустондо), Лапорте, Баленсиага, Гурпеги, Де Маркос, Бенят (83 - Рико), Ерасо, Сусаета, Адуриц (81- Кике Сола)