Даниел Асенов спечели европейската титла по бокс в кат. до 52 килограма! Във финала на шампионата в Самоков Тайсъна, както е известно нашето момче, преби Мохамед Али от Великобритания. В спора за златния медал Асенов получи най-много гласове и от тримата съдии - 3:0. 

По този начин Тайсъна си го върна на Али, от който загуби с 1:2 на финала на европейското за младежи в Загреб през 2014 г. Освен това британецът постоянно е с едно стъпало пред 18-годишния българин на големи първенства в последната година.

Даниел Асенов спази традицията на всяко европейско за мъже, на което сме били домакини, да печелим титла. Във Варна през 1983 г. със злато се окичват Ивайло Маринов, Петър Лесов и Емил Чупренски. В Пловдив през 2006 г. Борис Георгиев става първи, а Детелин Далаклиев и Спас Генов са вицешампиони. Последният европейски шампион по бокс за България е Кубрат Пулев в Ливърпул през 2008 г., а последните ни медали преди Самоков са спечелени от Тервел Пулев (сребро от Анкара 2011) и Георги Андонов (бронз от Анкара 2011).

Българските национали завършат 41-ото европейско първенство с 5 отличия след златния медал на Даниел Асенов (52) и бронзовите отличия на Тинко Банабаков (49), Елиан Димитров (60), Тервел Пулев (91) и Петър Белберов (+91).

result.jpg