Воденият от Станимир Стоилов Астана се класира за плейофите на Шампионската лига след изключително драматичен успех над ХИК Хелзинки. Казахтанският първенец се наложи с 4:3 като домакин в среща реванш от третия квалификационен кръг на турнира. Първият мач преди седмица беше завършила при нулево равенство.
 
Сега Астана успя да навакса изоставане от два гола и с човек по-малко в добавеното време стигна до победен гол, който класира тима напред в Шампионската лига. Така 10 години след като Мъри класира „Левски“ за първи път в групова фаза на евротурнирите, Стоилов стори това и с казахстанския тим. Дори и да отпадне в плейофите на Шампионската лига, Астана има гарантирано място в групите на Лига Европа.
 
Финландският тим взе ранен аванс още в 4-ата минута, когато Осман Джалоу откри резултата. Гамбиецът, който в началото на година беше вариант за „Левски“, овладя центриране на Атому Танака и стреля точно във вратата на домакините. В 42-ата минута ХИК Хелзинки удвои аванса си. Гидеон Баах беше точен с глава след асистенция на Джалоу.
 
Тимът на Станимир Стоилов върна едно попадение две минути по-късно. Патрик Твумаси беше точен с удар от границата на наказателното поле. В 47-ата минута резултатът беше изравнен. Роджер Каняс беше точен при изпълнение на дузпа, която сам спечели за домакините.
 
Дмитрий Шомко даде аванс на Астана в 56-ата минута с далечен удар, който влетя в горния десен ъгъл на вратата. 20 минути преди края тимът на Мъри Стоилов остана с човек по-малко, след като Патрик Твумаси беше изгонен за груб фаул.
 
Пет минути преди края на мача ХИК Хелзинки получи дузпа в своя полза за нарушение на Марин Аничич, а Ерфан Зенели не сбърка при удара си от бялата точка. Във втората минута Формос Менди нямаше шанс да вкара четвърти гол за финландския шампион, тъй като ударът му се отби от напречната греда.
 
Две минути след това Астана стигна до победен гол. Герой за казахстанския първенец стана Евгени Постников, който засече центриране от корнер и прати тима си в плейофите на Шампионската лига. Жребият за тази фаза от турнира е в петък.

11.jpg