Класация за 20-те най-надценените футболисти в историята състави британското издание Telegraph, което постави на първо място в нея италианския национал и нападател на Ливърпул Марио Балотели. След него в челната тройка попадат още бразилецът Робиньо и колумбийският нападател на Челси Радамел Фалкао, взет под наем от Монако.

Любопитно е да се отбележи, че силно желаният от Манчестър Юнайтед централен защитник Серхио Рамос, когото пък Реал (Мадрид) по никакъв начин не иска да продава, е на девето място в листата на най-надценените футболисти.

„Той има късмета, че играе в една ера за Испания, в която средната линия е доминираща, така че защитници като Рамос могат да си сложат краката на масата и да се наслаждават на спектакъла. Ако Рамос е принуден да играе един срещу един, често взима грешни решения, а доказателство за това са неговите 19 червени картона в Примера дивисион – повече от всеки друг играч”, пише британското издание за Серхио Рамос, за който Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед спорят това лято.

Ранглистата на Telegraph е донякъде спорна и дава поводи за дискусии по въпроси като как легендата на Ливърпул Стивън Джерард може да се счита за надценен или пък Златан Ибрахимович? Факт е обаче, че много звезди с право са в класацията, тъй като рядко са показвали добри резултата или не са използвали максимума от потенциала си.

Най-надценените 20 футболисти в историята на футбола:

1.Марио Балотели – „мистерия е защо топ клубове са изхарчили за нападателя общо 84 милиона евро. В Интер, Манчестър Сити, Милан и Ливърпул той се провали и не можа да покаже, на какво е способен”.
2.Робиньо – „дългогодишният футболист на Милан и Манчестър Сити също не изпълни очакванията към него. Бразилецът започна силно в Сити, но след това формата му спадна рязко”.
3.Радамел Фалкао – „колумбиецът игра сензационно в Порто и бе над всички в Атлетико (Мадрид), но не се наложи в Монако, а в Манчестър Юнайтед игра катастрофално”.
4.Златан Ибрахимович – „шведът не успя да спечели титла в Шампионската лига и фактът, че от 2010 година не е играе в някое от трите топ първенства, показва, че не е толкова добър, за какъвто се смята сам”.
5.Фаустино Асприля – „бившият колумбийски национал по-често бе пречка, отколкото в помощ на съотборниците си. На терена изглеждаше така, сякаш иска да е на друго място”.
6.Давид Луис – „бразилският централен бранител на ПСЖ дава смешни пасове и техниката му не е толкова добра”.
7.Езекиел Лавеци – „аржентинският национал на ПСЖ тича много и изглежда много зает, но всъщност не е толкова добър”.
8.Уесли Снайдер – „холандският национал игра силно на Мондиал 2010 в ЮАР, но в сегашния си клуб Галатасарай би могъл да показва повече от истинския си потенциал
9.Серхио Рамос – „бранителят на Реал (Мадрид) има късмета, че играе в една ера за Испания, в която средната линия е доминираща, така че защитници като Рамос могат да си сложат краката на масата и да се наслаждават на спектакъла”.
10.Джак Уилшър – „той е едва на 23 години и вече е надценяван. С ръка на сърцето за колко велики моменти на Уилшър с екипа на Арсенал или Англия може да си спомните”, пита Telegraph читателите си.
11.Стивън Джерард – тази номинация със сигурност ще разочарова феновете на Ливърпул. „Той също като легендата на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни е добър играч, но не и велик”, отбелязва Telegraph.
12.Роберто Баджо – за британското издание бившият италиански национал е бил много добър футболист, който се е скривал в големите мачове.
13.Адриано – „бившият бразилски нападател на Интер имаше способността да бележи от далечно разстояние, но това не го направи футболист от световна класа”.
14.Уейн Рууни – „да бъдем честни: Ако Уейн Рууни беше толкова добър, колкото повечето хора тук в Англия си мислят, Реал (Мадрид) или Барселона щяха да го привлекат”, пише изданието за нападателя на Манчестър Юнайтед.
15.Давид Жинола – „бившият френски национал бе сред най-добрите в света, но само в някои силни свои дни и те бяха рядкост, а безразличното му поведение не се харесваше на треньорите”.
16.Денилсон – „бразилецът бе считан за един от най-обещаващите футболисти във футбола. Бетис плати за него 31,5 милиона евро през 1998 година на Сао Пауло - рекорд за тогава. Очакванията не бяха оправдани”.
17.Флоран Малуда – „бившата звезда на Челси е перфектен пример, че класата е постоянна, а формата не. Изигра само един силен сезон в Челси (2009/10)”.
18.Никола Анелка – бившият френски национал игра за 12 клуба. Той е универсалният наемник. Ако има желание, има големи способности, но коефициентът му на успеваемост пред гола е доста по-лош, отколкото човек може да си помисли”
19.Карлос Валдерама – „бившият колумбийски национал с невероятната си прическа има свой стил на живот, но не и успехи на футболния терен”.
20.Георгий Кингладзе – „бившият грузински нападател на Манчестър Сити впечатли само с един гол срещу Саутхемптън. Иначе вкара 22 попадения в 122 мача за „гражданите”.