Националните отбори по стрийт футбол на България спечелиха златни и бронзови медали на европейското първенство, което се проведе в град Прора (Германия) в края на миналата седмица.

Мъжкият тим завърши на трето място от 21 състава в крайното класиране на шампионата. Същевременно дамският отбор, съставен от състезателки на студентския футзал шампион УНСС, спечели най-престижното отличие на турнира - купата за феърплей. И двата състава бяха водени от младия специалист Кирил Кюлев, който преди две години стана европейски шампион с дамския „Отбор на надеждата” в Мюнхен (Германия).

Българските отбори не допуснаха нито една загуба в груповата фаза на състезанието. Мъжете победиха втория отбор на Германия (8:1), Унгария (3:2), Франция (3:1) и Уелс (3:0) и направиха две равенства с Литва (2:2) и Белгия (2:2). Въпреки първото място в групата, жребият изправи България срещу силния тим на Испания. Двубоят завърши 1:1 в редовното време и продължението. Българите обаче спечелиха след изпълнение на дузпи с общ резултат 4:3. В полуфиналите националите срещнаха състава на Унгария, който победиха в групите, но този път не успяха да влязат веднага в мача и загубиха с 0:2. В двубоя за третото място България надигра отново Франция с 3:1. Европейски шампион стана Латвия, който надигра Унгария с гол в продължението.

Дамският отбор на България спечели безапелационно и четирите си мача в групата срещу съставите на Уелс (5:1), Унгария (3:1), Франция (6:0) и Белгия (4:0). В четвъртфиналите българките срещнаха  Англия и загубиха с 0:2. Впоследствие англичанките се класираха за финала, където загубиха от тима на Косово. Въпреки отпадането си от турнира, дамският отбор на България спечели купата за феърплей, като остана единственият тим без отнети точки за некоректно поведение на терена в рамките на шампионата. Заради отличието момичетата ни получиха и златни медали.