Петър Петров спечели първия си подиум за сезона в световния шампионат по мотокрос в клас МХ2, след като завърши на трето място в общото класиране за Гран При на Белгия. Българският пилот от заводския тим на Кавазаки беше перфектен в дълбоките пясъци на Ломел, печелейки трето място в първия манш и четвърто във втория.

Уикендът като цяло беше почти идеален за 20-годишния български състезател. Той спечели първите места в свободните тренировки, след което финишира зад Макс Ейнсти (Кавазаки) в квалификационния манш. В първото състезание за деня Петров беше изпреварен от Паулс Йонас (КТМ), но удържа третата позиция с време 35:31.381 минути и 35.480 секунди пасив срещу победителя Ейнсти.

Вторият манш започна по идентичен начин за Петров, който в началото на състезанието беше изпреварен от Йонас и дълго време се движеше зад латвиеца и лидера Ейнсти.

Българинът отстъпи позиция и на Жулиен Лийбер (Ямаха) преди преполовяването на състезанието, като в крайна сметка четвъртото място от втория манш му позволи да стъпи на почетната стълбичка за Гран при на Белгия със сбор от 38 точки.

Категоричен победител от състезанието в Ломел стана Ейнсти, който е един от най-сериозните кандидати за световната титла. Само до преди седмица недостижим на върха беше Джефри Херлингс (КТМ), но младият холандец ще пропусне стартовете до края на сезона заради контузия.

След добрия уикенд в Белгия, Петров вече е девети в класирането на шампионата с актив от 262 точки. До края на сезона остават още четири кръга - в Италия, Холандия, Мексико и САЩ.