Изминаха три кръга от началото на сезона в „А” група. „Левски”, който вече е с нови шефове и нова политика, записа най-лошия си старт от 58 години насам и не регистрира нито една победа. Погледнато повърхностно, „сините” няма от какво да бъдат доволни с оглед на точките, които събраха. Но в този момента в клуба и феновете трябва да гледат всичко друго, но не и точковия актив.

Положителните неща в тима на Стойчо Стоев са в пъти повече от отрицателните. Въпреки закъснялата селекция и липсата на пари за попълнения, „Левски” изгражда тим с бъдеще и облик и това се вижда. Стоев налага своя стил, който определено радва окото и носи оптимизъм. Футболистите работят усърдно, слушат своя треньор и рано или късно ще берат плодовете на труда си. При „сините” вече липсват непрестанните центрирания, изританите безцелно напред топки, атаките се изграждат с мисъл и скорост, а кълбото се движи главно по земя. Стоев наложи разнообразие от флангови атаки и такива през центъра, които допреди неговото пристигане напълно липсваха.

Още по-хубавото за „Левски” е, че младостта вече не е порок. „Бебетата на СС” (Стойчо Стоев), както вече ги наричат привържениците, показват израстване и желание всеки ден. В тежката ситуация със закъсняла селекция и проблемите с картотеките на Курдов и Умар Диаби, юношите на „сините” грабват своя шанс и се представиха на добро ниво срещу три от най-добрите тимове у нас. Дори при загубата от тима със селекция за 6 милиона евро – Лудогорец, и скандалното съдийство на Ивайло Стоянов, в „Левски” няма от какво да се срамуват. С група от едва 16 човека, повечето голобради момчета, „сините” показаха, че не са за подценяване и се постараха да играят добър футбол, а не да рушат.

Безспорно най-голямо впечатление прави израстването на Деян Иванов, който си спечели титулярно място в центъра на защитата. Надеждата на „Левски” показва много добри качества за възрастта си, влиза безстрашно в единоборствата, показва усет за пласиране, а намесите му стават все по-стабилни и точни. Да, прави някои грешки, които обаче са по-скоро плод на младостта и липсата на опит и ще бъдат коригирани. Мики Орачев също дава заявка за титулярно място, а Борислав Цонев и Божидар Краев вече са неизменна част от тима. От пейката своя шанс чакат Радослав Цонев, Илия Димитров, Владислав Мисяк и Георги Янев.

По-голяма част от новите попълнения вече започват да се вписват в тима и да показват потенциала си. Георги Костадинов пасна като дялан камък в центъра на терена и всички бързо забравиха за липсата на Владимир Гаджев. Джереми де Ноойер също показва, че ще бъде важен елемент от пъзела на Стойчо Стоев, а Карнер все още трябва да се сработва с тима в защита.

Погледът в бъдещето чрез селекцията също няма как да не бъде отбелязан. В „Левски” този път не действаха „на кило”, а изчакаха да попаднат на правилните хора. „Сините” взеха играчи, които са до 25-годишна възраст и имат потенциал за развитие.

Така след изминалите три кръга може да кажем, че „Левски” гради и се развива. „Сините” няма да отстъпят назад, а потенциалът за нещо много повече е налице. Остава усиленият труд да продължи и тогава резултатите и точките ще дойдат.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ